Politika 22.10.2019.

PRONAĐEN KOMPROMIS: Umjesto ANP-a, BiH u Brisel šalje „Reformski program“

Blizu je rješenje kako bi trebao da izgleda dokument koji oslikava stvarnu situaciju kada je riječ o odnosima BiH i NATO-a i koji trasira nastavak saradnje sa zapadnom vojnom alijansom, a kriza u vezi sa tzv. Godišnjim nacionalnim programom (ANP) uskoro bi mogla da bude okončana kompromisom, saznaje banjaluka.net.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, radna grupa, sastavljena od predstavnika kabineta sva tri člana Predsjedništva BiH, kao i ambasada pet uticajnih država-članica NATO-a, usaglasila je dokument kojim se regulišu aktuelni odnosi Bosni i Hercegovine i zapadne vojne alijanse.

Prema ovom dokumentu, koji bi trebao da zadovolji sve strane, ANP više neće biti u opticaju, a umjesto njega potpisnici će se pridržavati usaglašenog teksta sa nazivom – Reformski program.

Planirani redosljed poteza je takav da će prvo Parlamentarna skupština BiH izabrati novi Savjet ministara, u skladu sa ranijim dogovorima SNSD-a, HDZ-a i SDA i sa Zoranom Tegeltijom kao predsjedavajućim. Nakon toga će novoizabrani Savjet ministara BiH dostaviti Briselu Reformski program.

Najvažniji efekat Reformskog programa bi bio kraj sadašnjeg stanja, kao i utvrđivanje stvarnog stanja odnosa BiH – NATO, a u skladu s tim nastavak saradnje po pitanjima reforme odbrane, kaže izvor banjaluka.net.

(banjaluka.net)