Region 20.01.2023.

Pronađeno bogato ležište zlata u Srbiji

ČITANJE: 1 minuta

Bogato ležište zlata pronađeno je na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica na istoku centralne Srbije, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, izjavila je ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

Ona je navela da su preliminarno određene dimenzije nalazišta 500 puta 250 puta 80 metara, a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Đedovićeva je poručila da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cijele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

Projekat je u fazi istraživanja, a potrebno je kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate i nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi.

Đedovićeva ističe da ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrijednost ležištima koja su već otkrivena na projektu Timok kod Žagubice, koji realizuje kanadska kompanija “Dandi prešs metals” /Dundee Precious Metals INC/, koja je i objavila vijest o novom nalazištu zlata.

Ona napominje da pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak naprijed u poznavanju geologije ležišta, ali još ne znače otvaranje rudnika.

(Srna)

Oznake: Srbija, zlato