Vijesti 31.03.2016.

Pronalaze se nova minska polja u BiH

ČITANJE: 2 minute
MINE
BiH je u zaostatku tri i po godine sa realizacijom strateškog plana da od mina bude očišćena 2019. godine i još nije poznato kada će se to desiti, a uz to se iznalaze i neka nova minska polja koja nisu u bazi podataka.

Kazavši to, v.d. direktora Centra za uklanjanje mina „BH MAC“ Saša Obradović je potvrdio da bi nam trebalo 60 godina za deminiranje sa sadašnjim tempom i tehnologijama, ali da je BiH prije tri godine počela sa novim pristupom i uvođenjem novih metoda i tehnologija kako bi se sve to ubrzalo.

On je danas uoči sastanka Odbora donatora za protivminske akcije rekao da je od rata na ovamo od mina stradalo 1.739 osoba od čega 606 smrtno. Stradalo je i 120 deminera od čega 49 smrtno uz dva smrtna slučaja u ovoj godini, o čemu je istraga u toku.

-Strateškim planom BiH bez mina 2009-2019. godina predviđeno je da se godišnje izdvaja 80 miliona KM, ali do sada je to bilo do 50 miliona KM. BiH će najvjerovatnije 2017. godine zatražiti produženje startegije pa ćemo vidjeti na koliko- rekao je Obradović.

Istakao je da je deset najugroženijih opština, među njima Doboj, Maglaj, Usora, Goražde, Velika Kladuša. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i predsjedavajući Odbora donatora za protuminske akcije, nije mogao reći koliko novca je potrebno za deminiranje, napomenuvši da država izdvaja 100.000 KM godišnje. Kazao je da je cilj vratiti povjerenje donatora u domaće institucije koje se bave deminiranjem, prije svega u „BH MAC“, te okupiti što više donatora jer nedostatak novca jedan od razloga usporenog deminiranja.

-Danas je ugroženo 2,3 odsto ukupne površine BiH i oko 550.000 stanovnika. Pred nama su zadaci za brže deminiranje- podsjetio je Osmanović.

Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, istakla je da je deminiranje važno da se zaštite životi, ali i za ekonomski razvoj, te zato treba biti cilj svih.

(NN)