Biznis 06.04.2022.

PROPADANJE: Zemljište “Fruktone” i dalje predmet sudskog spora

ČITANJE: 1 minuta

“Fruktona” u Banjaluci osnovana je 1958. godine pod imenom “Bosanka“, a u junu 2003. godine prodat je većinski paket državnog kapitala u toj fabrici. Više od 20 godina propada imovina tog nekadašnjeg brenda, a vlasništvo na zemljištu i dalje je predmet sudskog spora.

Od 1974. godine “Fruktona” je imala ugovor o ekskluzivnom flaširanju proizvoda kompanije “Pepsi Cola”, a prije privatizacije je imala 220. zaposlenih radnika.

U junu 2003. godine 51 odsto državnog kapitala prodato je kompaniji “Kreis Trade Industriehandel GmbH Innsbruck” iz Austrije, u vlasništvu Nedeljka Popovića.

Kapital, procijenjen na preko pet miliona maraka, prodat je za svega 25.000 maraka.

Pet godina kasnije, 2008. godine, “Fruktona” prodaje zemljište i građevinske objekte u Beogradskoj ulici, u banjalučkom naselju Boriku, za 10,5 miliona maraka firmi “Interinvest-Kreis” iz Banjaluke.

Zemljište je prodato iako je na njemu bila upisana hipoteka. Povjerioci i Budžet Republike Srpske su oštećeni zbog toga za 4,35 miliona KM, a Popović je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora. Drugostepenom presudom je oslobođen.

U maju 2010. godine proizvodni pogoni su ugašeni jer je izgubljena je licenca za “Pepsi”. Poreska uprava Republike Srpske blokirala je račun “Fruktone” zbog neizmirenog duga od 7,5 miliona KM, a preduzeću se gasi struja, voda i telefoni.

Iste godine u preduzeću je otvoren strečaj, koji je pet godina kasnije okončan zbog nedostatka stečajne mase.

Povjerioci, među kojima su i radnici, oštećeni su za oko 17 miliona maraka.

Vlasništvo na zemljištu i dalje je predmet sudskog spora.

Regulacionim planom iz 2009. godine, na prostoru na kojem se prostire “Fruktona”, predviđena je gradnja poslovno stambenih objekata, piše Capital.

(SB)

Oznake: Fruktona