Vijesti 30.03.2016.

Propala čistka u šumskim gazdinstvima

ČITANJE: 3 minute
srpske sume
Čistka direktora šumskih gazdinstava naišla je na otpor. Generalni direktor “Šuma”, socijalista Risto Marić kaže da je od pet planiranih, juče i danas uspio da izvrši samo tri kadrovske promjene.

Direktor gazdinstva iz Doboja, SNSD-ov Vukašin Suvajac zaključao je službene prostorije i odbio da preda dužnost. Smjenu još jednog SNSD-ovca sa čela gazdinstva u Istočnom Drvaru juče su tijelima spriječili radnici. Uskoro će Miloša Bijeljca u političkim krugovima pokušati da odbrani i potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić koji tvrdi da iza njegove smjene stoji samo politika.

Risto Marić odgovara da je imenovanje direktora njegov posao i da je čudno zašto se poslanik SNSD-a rodom iz Drvara, miješa u kadrovsku politiku tamošnjeg Šumskog gazdinstva.

“Stoji neka, da ne kažem loša pozadina, kada je u pitanju oglašavanje Nikole Špirića i kada je u pitanju zamjena direktora Šumskog gazdinstva Potoci Istočni Drvar. A šta je u pitanju pitajte Nikolu Špirića”, rekao je Risto Marić, generalni direktor preduzeća “Šume RS”.

Za Nikolu Špirića svojevremeno su se vezale optužbe da su radnici „Šuma iz Istočnog Drvara, pošumljavali njegove privatno imanje u federalnom dijelu Drvara. Potpredsjednik SNSD-a danas tvrdi da u cijeloj priči nema lični interes, nego da je samo stao u odbranu stranačkih načela. Iako ga stranka u ovom ne podržava, tvrdi da se smjena Bijeljca ne smije dozvoliti.

“Ja ću unutar partije i svugdje da se zalažem za principe koje je Vlada usvojila.To je princip profesionalizma. Ja ne mogu kao univerzitetski profesor da studentima pričam o principu profesionalizma i uspješnosti, a ovamo da kažem da to nije taj princip nego je to isključivo stranačka pripadnost”, kazao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Svi treba da brinemo o desetinama miliona potraživanja koja sumnjivi kupci “Šumama” nikada neće ni platiti, uzvraća Risto Marić. Direktor “Šuma” tvrdi da nije dovoljno samo prikazati pozitivan rezultat jer gazdinstvo Klekovača- Potoci iz Drvara mora poslovati bolje. Smijenjeni direktor odgovara da se sa socijalistom Miloradom Gogićem, ni gazdinstvu ni radnicima ne piše dobro.

“Egzistencija njihovih porodica je dovedena u pitanje.Taj direktor koji bi trebao doći Milorad Gogić je ranije radio kao direktor šumskog gazdinstva na Kupresu gdje su mu samo par mjeseci nakon imenovanja radnici zakovali vrata i istjerali ga iz kancelarije”, rekao je Bijeljac.

Istjerivanja iz kancelarije nije bilo u Loparama, Mrkonjić Gradu i Banjaluci gdje je primopredaja juče i danas izvršena mirno. Još jedan SNSD-ovac koji tvrdi da je proteklih deset godina uspješno poslovo danas je predao dužnost socijalisti. Dragan Novaković pred kamere nije htio, a njegov nasljednik Velibor Stanić kaže da će se prvo pozabaviti neredovnim platišama.

“Ja mislim da ŠG Banja Luka može bolje i da mora bolje.Što se tiče tih nenaplativih potraživanja ona su rak rana JP Šumarstva pa i ovog gazdinstva”, rekao je Stanić.

To što se 33 miliona maraka potraživanja ne može naplatiti osnovni je razlog za kadrovske promjene, tvrdi direktor Risto Marić. Vjeruje da može i bolje, jer su prošlu godinu nakon dugo vremena završili sa 10 miliona u plusu.

(ATV)

Oznake: Nikola Špirić