Politika 02.01.2016.

Propalo zaduženje RS od 300 miliona dolara

ČITANJE: 1 minuta
Vlada
Vlada RS usvojila je, na sjednici krajem decembra 2015. godine, Odluku o raskidu ugovora o kreditu vrijednom 300 miliona dolara sa američkim Investicionim fondom „Global Bancorp Commodities & Investment“.

Izvor poslovnog portala Capital.ba iz Vlade RS potvrdio je da je ugovor raskinut uz zvanično obrazloženje ministra finansija Zorana Tegeltije da je istekao rok za povlačenje tog novca.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija potpisao je u decembru ugovor o zaduženju RS za 300 miliona dolara sa Investicionim fondom „Global Bancorp Commodities & Investment“ koji je trebao da bude iskorišćen za, kako su navodili predstavnici vlasti RS, rasterećenje postojećeg zaduženja RS.

RS je već trebala povući dvije tranše iz ovog kredita i to prvu do kraja decembra 2015., a drugu do 15. januara ove godine.

Premijer RS Željka Cvijanović ranije je najavljivala da će RS do kraja 2015. godine povući prvu tranšu od 50 miliona dolara od ovog fonda.

Savez za promjene podnio je krajem novembra krivičnu prijavu protiv predsjednka Vlade RS Željke Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltije. U Savezu za promjene tvrde da je Vlada, zaduženjem od 300 miliona dolara kod američkog investicionog fonda bez saglasnosti Narodne skupštine, prekršila Ustav Republike Srpske.

Sjedište ovog investicionog fonda je u trgovačkom centru na Floridi. Fond GBCI je osnovan, 24. aprila 2014. godine i o njemu ima vrlo malo podataka na internetu.

(Capital.ba)