Vijesti 07.04.2016.

Propao još jedan sastanak o popisu

ČITANJE: 1 minuta
popis-stanovnistva-ATV

Centralni popisni biro završio je večeras sjednicu bez dogovora o spornim pitanjima u procesu određivanja rezidentnog stanovništva, izjavila je novinarima portparol Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Adembegovićeva je rekla da očekuje da će naredna sjednica Centralnog popisnog biroa biti održana iduće sedmice.

“Pošto saglasnost nije postignuta, zakazana je sjednica za sedam dana, a u međuvremenu će nastaviti da rade radne grupe. Svi članovi koji su imali neke primjedbe i prijedloge dostaviće ih u pisanoj formi i oni će biti razmotreni na toj sjednici, na kojoj ćemo, nadamo se, uspjeti da postignemo rješenje”, dodala je Adembegovićeva.

Ona je izrazila nadu da će u skladu sa zakonom biti objavljeni podaci popisa stanovništva koji je sproveden 2013. godine.

“Nadamo se da hoćemo zbog toga što nezavisno od ova tri sporna pitanja koja se tiču isključivo statusa rezidenta i za nekih 100.000 spornih popisnica radne grupe vezane za svaku oblast statistike, dakle, obrazovanje, zdravstvo, građevinu, poljoprivredu i ostalo rade i pripremaju podatke te uveliko rade na metodologiji da bi ih mogli što prije objaviti”, dodala je Adembegovićeva.

Direktori Agencije za statistiku BiH, te zavoda za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH nisu davali izjave medijima.

(Agencije)