Vijesti 06.02.2017.

Propao konkurs za doktorske studije na Fakultetu političkih nauka

ČITANJE: 2 minute

Prvi konkurs za doktorske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci je propao, jer su kriterijume zadovoljila samo dva kandidata, zbog čega su i oni primorani da titulu potraže na nekom drugom univerzitetu.

Pokušaj ovog fakulteta da iškoluje buduće doktore na četiri studijska programa je pao u vodu jer se na konkurs, koji je raspisan u decembru prošle godine, prijavilo dvadesetak kandidata, ali su samo dvojica ispunila uslove. Da po novu titulu neće morati daleko od kuće ponadao se i sociolog Vedran Francuz, koji će ipak po krunu svih dosadašnjih uspjeha morati put Novog Sada, gdje je i mnogo jeftinija.

– Kad su mi javili da doktorskih studija neće biti, sve su mi lađe potonule. Kao obrazloženje su naveli da se nije prijavilo dovoljno kandidata – rekao je Francuz i dodao da mu je sada teško da prihvati da je izgubio godinu jer je imao mogućnost da ide u Sarajevo.

Dekan Fakulteta političkih nauka Zdravko Zlokapa ističe da se ne isplati angažovati desetak profesora zbog dva kandidata za doktorske studije, za koje je potrebno izdvojiti oko 15.000 KM.

– Da bi nam se isplatilo pokretanje doktorskih studija, potrebno je najmanje deset kandidata. Vjerujem da je na ovako mali broj prijavljenih uticalo vrijeme raspisivanja konkursa, jer smo kasno dobili sve dozvole, za šta je procedura trajala dvije i po godine. Zainteresovani za doktorske studje su već bili otišli u Beograd, Zagreb i Sarajevo. Iduće akademske godine pokušaćemo da malo popustimo u kriterijumima i da raspišemo konkurs na vrijeme – rekao je Zlokapa.

Profesor Ivan Šijaković kao razlog velike nezainteresovanosti za doktorske studije navodi visinu školarine i vraćanje starim obavezama.

– Osim toga, nema ni mnogo razloga da se ide na doktorske studije, jer smisla ima da idu samo oni koji će biti asistenti, profesori ili će raditi u nekom institutu, kojih mi, nažalost, nemamo – rekao je Šijaković i dodao da mnogi odlaze na doktorske studije u Beograd i Zagreb zato što tamošnji univerziteti imaju dugu tradiciju i mnogo poznatih profesora koji dolaze iz cijelog svijeta.

Uslovi
Jedan od uslova za doktorski studij na banjalučkom Fakultetu političkih nauka bio je završen master iz oblasti sociologije, politikologije, međunarodnih odnosa, socijalnog rada, novinarstva i komunikologije.

Osim toga, važno je da kandidat ima završen drugi ciklus studija iz srodnih oblasti društvenih i humanističkih nauka, te da je prosječna ocjena na prvom i drugom ciklusu akademskog studija najmanje osam i po.

(GlasSrpske)