Vijesti 19.07.2016.

Propao pokušaj da se RTV taksa plaća zajedno sa strujom

ČITANJE: 2 minute

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u drugom čitanju nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, kojim je predviđano da RTV taksa ubuduće bude naplaćivana putem računa za električnu energiju.

I u prvom i u drugim krugu glasanja protiv Prijedloga zakona bila je većina poslanika iz Republike Srpske.

Prije glasanja o Prijedlogu zakona nije usvojen amandman šefa Kluba poslanika SNSD-a Staše Košarca prema kojem bi javni RTV servisi ravnopravno dijelili sredstva od prikupljene RTV takse, odnosno po 33,3 odsto, te da neto sredstva od marketinških oglasa budu isključivo pravo RTV servisa koji ih ostvare.

Košarac je u poslaničkoj raspravi najavio da Klub SNSD-a neće glasati za Prijedlog zakona ukoliko ne bude usvojen njegov amandman.

Prema dosadašnjem modelu raspodjele RTV takse, BHRT-u pripada 50 odsto, a entitetskim emiterima po 25 odsto prikupljenih sredstava.

Komisija za saobraćaj i komunikacije predstavničkog doma bila je predložila amandman kojim se određuje da se sredstva prikupljena od RTV takse dijele tako da BHRT-u pripadne 40 odsto, a RTRS-u i FTV-u po 30 odsto, što je u skladu sa usaglašenim stavom Upravnog odbora Javnog RTV sistema.

Podržana je inicijativa Šefa Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević za osnivanje interresorne radne grupe za ispitivanje porijekla imovine funkcionera u institucijama BiH.

Nije usvojen Prijedlog zakona o volonterskim aktivnostima koje organizuju udruženja i fondacije, crkve i vjerske zajednice i institucije BiH, jer nije bilo većine iz Republike Srpske.

Ustavno-pravnoj komisiji produžen je rok za 60 dana za dostavljanje Izvještaja o Prijedlogu zakona o dopunama zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za prošlu godinu nije prihvaćen jer nije bilo većine iz Federacije BiH.

Primljeni su k znanju Informacija o provođenju okvirnog sporazuma između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa regionalnim programom stambenog zbrinjavanja, Informacija o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH i Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve u prošloj godini.

Glasanjem je okončana današnja sjednica, a sljedeća je zakazana za 1. avgust.

(Agencije)