Svijet 27.03.2023.

Propao referendum o klimatskoj neutralnosti Berlina

ČITANJE: 2 minute

Referendum na kojem su stanovnici Berlina odlučivali o tome treba li njihov grad postati klimatski neutralan do 2030. nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.

Ta bi mjera natjerala novu konzervativnu lokalnu vladu na velika ulaganja u obnovljivu energiju, učinkovitost zgrada i javni prevoz. Da je referendum prošao, Berlin bi bio jedan od rijetkih velikih evropskih gradova s pravno obvezujućim ciljem da za sedam godina postane bez emisije ugčjen-dioksida.

Rezultat “pokazuje da većina Berlinaca takođe vidi da se zahtjevi referenduma ne bi mogli sprovesti – čak ni da su pretočeni u zakon”, rekla je Giffey. Evropska unija je prošle godine pokrenula program za pomoć 100 gradova unutar i izvan bloka da postanu klimatski neutralni do 2030, ali program i finansijska podrška koju nudi nisu pravno obavezujući.

Referendum je bio test žele li Nijemci, ili barem građani Berlina, da njemačka klimatska politika, koja sada ima za cilj da najveća evropsko privred postane bez emisije ugljen-dioksida do 2045, bude ambicioznija. Aktivisti za klimu koji su inicirali glasavanje rekli su da je vladin cilj predaleko u budućnosti da bi se spriječilo da globalno zagrijavanje pređe 1,5 stepeni Celzijusa.

Inicijativi je bilo potrebno najmanje 608.000 glasova “za”

“U ovom trenutku klimatska politika jednostavno nije dovoljna da obezbijedi budućnost vrijednu življenja u našem gradu”, rekla je Jessamine Davis, portparol Climate New Start Berlin. Za razliku od prethodnih referenduma u Berlinu – uključujući onaj koji je pozivao na izvlaštenje velikih zemljoposjednika ili onaj o tome da bivši aerodrom Tempelhof ostane bez izgradnje – nedjeljni referendum o klimi bio bi pravno obvezujući za vladu u Berlinu.

Referendum je uslijedio dok njemačka konzervativna stranka CDU pregovara o mogućoj koaliciji sa socijaldemokratima u gradu nakon jasne pobjede na ponovljenim izborima, čime su Zeleni borci za zaštitu okoline gurnuti u opoziciju.

Uz većinu pozitivnih glasova, inicijativi je bilo potrebno najmanje 608.000 glasova “za” kako bi rezultati bili obavezujući. Ali do 20.40 bilo je nešto manje od 441.000 glasova “za”. Kao grad od četiri miliona, s malo obnovljivih izvora energije u blizini ili geotermalnog grijanja, Berlinu nedostaje ono što je potrebno da bi taj cilj bio ostvariv, rekao je Bernd Hirschl iz berlinskog Instituta za istraživanje ekološke ekonomije.

Ipak, referendum je bio način da se oživi rasprava o klimatskoj politici i promjenama koje ljudi moraju prihvatiti kako bi postigli klimatsku neutralnost bez obzira na rokove, rekao je Hirschl za Reuters. “Jer nije riječ o 2030. godini. Radi se o pitanju želimo li političarima poslati signal ili ne”, dodao je.

(Agencije)