Biznis 05.03.2016.

Propast jeftinog telefona “Made in India”

ČITANJE: 2 minute

indija telefon

Mobilni telefon “Freedom 251“ trebalo je da postane simbol indijske tehničke superiornosti.

No “tehničko čudo za tri dolara“ postalo je simbol svega što ne valja u toj zemlji.

Freedom 251“ dobro se uklapao u kampanju indijske vlade sa premijerom Narendom Modijem na čelu. Kampanja “Made in India“ trebalo je da pokaže da je ta zemlja u stanju da ostvaruje male tehničke revolucije.

Modiju i njegovoj hinduističko-nacionalističkoj Indijskoj narodnoj partiji (BJP), pompezne kampanje poput “Digital India“ ili “Skill India“, nisu strane. Sve one trebalo je da privuku ulagače u “digitalni raj“ u Indiji.

Mobilni telefon za narodne mase

Međutim, slučaj pametnog telefona za narodne mase “Freedom 251“ još je jednom pokazao sve boljke indijskog društva. Stručnjacima je od početka bila sumnjiva najava po kojoj mobilni telefon sa najnovijim Android-sistemom može da se proizvodi za 201 rupiju ili za oko 3,3 evra. Vladi je priča o mobilnom telefonu dostupnom svim slojevima, što bi omogućilo digitalnu revoluciju i otkrivanje novih talenata u toj mnogoljudnoj zemlji, zvučala kao san. Za to je pronađen i odgovarajući partner – “Ringing Bells“, firma koju je jedan poslanik u parlamentu svrstao među “preduzetničke projekte“ nastale na “sistemu piramide”, dakle među firme kojima je jedina svrha da izvuku novac od ulagača.

Ubrzo se pokazalo da, do tada potpuno nepoznata firma osnovana prošle jeseni, nema ni kapaciteta, ni sposobnosti da proizvede obećanih 500.000 mobilnih telefona mjesečno. Firma koja nikada do sada nije proizvodila mobilne telefone, obećala je da će podići pet pogona širom Indije. Vladajućima iz BJP to nije bilo sumnjivo, što pokazuje i činjenica da su se donedavno rado slikali na svim promotivnim događajima “Ringing Bellsa“.

Indijsko tehničko čudo “Made in China“

Ali onda je stiglo došlo otrježnjenje. Internet-stranica “Ringing Bellsa“ pala je već nakon samog otvaranja i početka primanja narudžbina. Pravi debakl uslijedio je, međutim, nakon što se otkrilo da su prototipovi “Freedom 251“ u stvari loše prefarbani i kamuflirani kineski mobilni telefoni “Adcom Ikon 4“.

-Logo je loše skriven bijelom bojom i indijskom zastavom- piše internet-portal Ibnlive. “Ringing Bells“ je objasnio da se u stvari ne radi o njihovom mobilnom telefonu, već samo kako bi on “mogao da izgleda“.

To je ujedno bio i šamar indijskom nacionalnom ponosu jer Indija u Kini vidi glavnog suparnika u borbi za digitalnu supersilu istoka. I ostaje pitanje kako “Ringing Bells“ namjerava da postigne cijenu mobilnih telefona petnaestak puta nižu od one po kojoj se, ionako već jeftini “Ikon 4“ prodaje u Indiji. Na kraju je morala da reaguje i sama struka. Udruženje indijskih mobilnih komunikacija (ICA) napisalo je pismo ministru telekomunikacija u kojem se političari upozoravaju na katastrofu zvanu “Freedom 251“.

-Upozoravamo Vas već sada, kako se ne bi obistinio scenario po kojom će čitava nacija, indijska vlada, industrija i privreda, biti prikazani u lošem svjetlu.

Međutim, čini se da je upozorenje stiglo suviše kasno.

(B92)