Vijesti 17.03.2018.

Propusti u svakom trećem vrtiću

ČITANJE: 1 minuta

Prosvjetna inspekcija u Srpskoj lani je u gotovo svakoj trećoj kontrolisanoj predškolskoj ustanovi utvrdila propuste u radu.

– U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja prošle godine obavljeno je 56 kontrola i u 19 slučajeva su utvrđeni propusti u radu. Propusti su se najčešće odnosili na prijem radnika, izbor i rad organa upravljanja i rukovođenja, formiranje vaspitnih grupa, te vođenje evidencija – rekla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Dodala je da su inspektori izdali 18 rješenja za otklanjanje nepravilnosti i četiri prekršajna naloga u vrijednosti od 8.500 maraka.

Prema riječima Makivićeve, inspektori su uočili propuste i tokom kontrola osnovnih i srednjih škola, kao i u oblasti visokog obrazovanja i kulture.

– Prosvjetna inspekcija lani je kontrolisala ukupno 1.215 ustanova, a u 349 slučajeva utvrdila propuste. U cilju otklanjanja tih nepravilnosti izdato je 338 rješenja kojima je naloženo preduzimanje potrebnih mjera, a zbog počinjenih prekršaja izdata su i 42 naloga – rekla je Makivićeva.

Istakla je da su opštinske i gradske zdravstvene inspekcije kontrolisale higijenske uslove u igraonicama, dodavši da je za efikasniju kontrolu ovih objekata neophodno preciznije propisati zakonske uslove za njihov rad.

(Glas Srpske)