Svijet 28.11.2022.

Proradio najveći vulkan na svijetu

ČITANJE: 2 minute

Eruptirao je najveći vulkan na svijetu, Mauna Loa na Havajima. Pored lave koja i dalje preti stanovništvu, region su potresli i snažni zemljotresi.

Erupcija najvećeg aktivnog vulkana na svijetu počela je u nedjelju uveče. Sada je izdato novo upozorenje zbog zemljotresa koji su se dešavali u zemlji.

“U ovom trenutku, tokovi lave su ograničeni na vrh vulkana i ne ugrožavaju zajednice nizvodno”, navodi se u saopštenju Službe za vulkanske aktivnosti.

Međutim, na osnovu dosadašnjih iskustava, iz servisa upozoravaju da se situacija može brzo promijeniti. Rane faze erupcije ovog vulkana mogu biti veoma dinamične, tako da se položaj i napredovanje tokova lave mogu lako promijeniti.

U obavještenju se dodaje da će Havajska vulkanska opservatorija izvršiti izviđanje iz vazduha što je prije moguće kako bi procijenila opasnost i bolje opisala erupciju. Više desetina zemljotresa magnitude veće od 2,5 pogodilo je region u posljednja dva sata, od kojih je jedan bio magnitude 4,2, prenosi B92.

Mauna Loa, koja zauzima više od polovine Velikog ostrva Havaja i uzdiže se više od 4.000 metara iznad Tihog okeana, posljednji put je eruptirala u martu i aprilu 1984. godine.

Oznake: Havaji, Mauna Loa, vulkan