Vijesti 09.11.2020.

PROŠIRENI KAPACITETI OBRADOVALI DJECU I RODITELJE: U „Kolibriju“ mjesta za još 170 mališana

ČITANJE: 2 minute

Novi dio vrtića „Kolibri“ u Lazarevu otvorio je danas svoja vrata za smještaj  još 170 mališana, u okviru velikog plana da se do kraja godine obezbijedi ukupno 650 novih mjesta u predškolskim ustanovama.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je sa ministarkom prosvjete i kulture RS Natalijom Trivić svečano otvorio novoizgrađeni dio „Kolibrija“, kazao je da je taj dio vrtića pripreman i rađen u dvije faze u protekle nešto više od dvije godine, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno ukupno oko 1,7 miliona KM.

-U ovom prelijepom vrtiću omogućen je smještaj mališana u osam grupa, po četiri jaslićke i predškolskog uzrasta. Kompletan objekat je sagrađen po principima energetske efikasnosti i po svim drugim savremenim standardima – naveo je Radojičić.

Uz više vrtića koji su u različitim fazama gradnje, on je najavio ove projekte i gradnju vrtića u Univerzitetskom kampusu, Aleji Svetog Save, na Stračevici, Paprikovcu i u Kranovcu.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić kazala je da Banja Luka kao najveći grad u RS ima i najveće potrebe za smještaj djece u predškolske ustanove, te da je na tom planu u gradu urađen značajan posao.

-Ministarstvo prosvjete i kulture RS svake godine radi na proširenju obuhvata djece u predškolskim ustanovama. Prije godinu dana je to bilo oko 21,7 odsto u RS, a sada je već više od 24 odsto – kazala je Trivićeva.

V.d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Andrea Dorić istakla je da je danas značajan dan za naselje Lazaravo, sve roditelje i njihove mališane.

-Već danas su prvi mališani, njih četrdesetak, ušli u ovaj novi dio „Kolibrija“. Do kraja sedmice, popunićemo sve planirane grupe – kazala je ona.

U narednih nekoliko dana planirano je i otvaranje prvog javnog vrtića na Petrićevcu. Prošle sedmice otvoren je novi dio najstarijeg gradskog vrtića – „Ježeve kućice“, dok se u Kuljanima gradi novi objekat. U toku je i energetska obnova objekata vrtića „Neven“ i „Naša djeca“, a po okončanju tenderskih procedura – počeće i gradnja vrtića u Vrbanji.

(N.S/ Banjaluka.net)