Vijesti 02.02.2016.

Prosječna starost autobusa u Republici Srpskoj 20 godina!

ČITANJE: 2 minute
autobusi
Studija javnog prevoza lica pokazala je da je u Republici Srpskoj registrovano 1.400 autobusa prosječne starosti 20 godina, da broj linija ne odgovara potrebama putnika, te da postoji veoma malo linija koje povezuju lokalne zajednice na području Hercegovine i Romanije, rekla je pomoćnik ministra saobraćaja i veza Srpske Nataša Kostić.

Kostićeva je navela da je jedan od osnovnih problema, kad je riječ o putničkom prevozu, nelegalni prevoz putničkim automobilima na relacijama autobuskih linija, kao i taksi prevoz na ovim relacijama.

– Problem je prevelik broj registrovanih autobuskih linija u Srpskoj koje ne odgovaraju potrebama korisnika. Zbog sistema usklađivanja redova vožnje i postojećeg sistema raspodjele linija, prevoznici su, da bi zaštili svoje tržište i postojeće linije, otvarali nove, za kojima ne postoji potreba- naglasila je Kostićeva.

Sa druge strane, tvrdi ona, postoje takozvane dnevne migracije, pri kojima ljudi svakodnevno putuju do 100 kilometara zbog posla ili školovanja, a kojima termini polazaka autobusa ne odgovaraju.

– U istočnom dijelu Srpske – Hercegovini i Romaniji, imamo jako malo autobuskih linija između lokalnih zajednica. Autobuski prevoz u tom dijelu Srpske svodi se samo na linije sa Srbijom, pa na primjer, jedino tako putnik iz Trebinja može otići do Nevesinja- objasnila je Kostićeva.

Ona je dodala da je cijena karata u javnom prevozu visoka, a da je putnika sve manje.

Kostićeva je navela da je studija definisala značajniju inspekcijsku kontrolu u javnom prevozu, kao i neophodnost da se nađe način formiranja jedinstvenih karata, kako bi putnici koji svakodnevno putuju mogli sa jednom mjesečnom kartom putovati autobusima bilo kojeg prevoznika.

– Prilikom izrade studije nije bilo moguće definisati jasnu potrebu za prevozom u Republici Srpskoj jer prevoznici nisu bili spremni da dostave podatke, dijelom zbog toga što ih nemaju, a dijelom zbog bojazni da će doći do promjena i da će izgubiti svoje linije- rekla je Kostićeva.

U izradi studije, koja je trajala pet mjeseci, osim izabranog konsultanta i Ministarstva saobraćaja i veza, učestvovali su i Privredna komora, prevoznici, Poreska uprava, Zavod za statistiku, Republička uprava za inspekcijske poslove, a organizovana su anketiranja i brojanje putnika u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

– Nakon ove studije slijedi izrada novog zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, koji će, osim rješavanja pomenutih problema, morati da bude usklađen sa nekim od direktiva EU kad je riječ o autobuskom prevozu- kaže Kostićeva.

(Agencije)