Biznis 01.10.2018.

PROSJEČNO, A RAZLIČITO Radnici u finansijama duplo “šiju” građevince

ČITANJE: 2 minute

Najveću prosječnu platu imaju radnici iz oblasti finansija, i to 1.321 KM, dok najmanju imaju oni iz oblasti građevine, kojima je prosječna neto plata 548 KM.

Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske sa kraja prošle godine pokazaju da je prosječna neto plata u Banjaluci bila 958 KM.

Iako je to za više od 100 KM iznad republičkog prosjeka, kao i svaki prosjek – i banjalučki je dobijen sabiranjem.

Tako se sabiraju one najveće i one najmanje, koje su prema zvaničnim podacima i prošle godine bile u oblasti građevine.

Posmatrano po područjima djelatnosti, u 2017. godini najviše prosječne neto plate isplaćene su u finansijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, tačnije 1.321 KM.

Na samom vrhu tabele su, očekivano, i radnici u oblasti informacija i komunikacija, odnosno zanimanja budućnosti, koji su mjesečno u prosjeku zarađivali 1.136 KM.

Četvorocifrenu platu imali su i zaposleni u javnoj upravi i odbrani, čija neto plata iznosi 1.098 KM, te radnici u oblasti vađenja ruda i kamena, sa prosječnom platom od 1.084 KM.

 

 

Za razliku od četvorocifrenog prosjeka, mnogo je onih koji rade za minimalac, pa čak i kada se sve plate saberu prosjek ne prelazi 600 KM. Takvih je, kažu podaci, najviše u građevinarstvu, gde je prosječna plata prošle godine bila 548 KM, te u oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, gdje je prosek 552 KM.

– Ne smijemo zaboraviti da je to prosjek i da u oblasti finansija ima nekih koji rade za minimalac, ali naravno da ih je znatno manje nego u građevini. Masa ljudi radi za minimalac i dnevnicu od 20 KM, što je, nažalost, ovaj težak posao spustilo na listu najniže plaćenih. Tako je već godinama – kaže ekonomista Anita Vuković.

Dodaje da je apsurd što je građevinarstvo najmanje plaćen posao, uprkos velikom broju kranova i prekopanih puteva u gradu.

– U Banjaluci ima toliko gradilišta i započetih projekata da je već očigledno da nedostaje radnika. Sam gradonačelnik je priznao da je teško naći radnika, jer svi odlaze napolje, a niko ništa ne poduzima po tom pitanju. Ovaj problem će biti sve veći, jer najmanjom prosječnom platom se ne zadržavaju radnici – dodaje ona.

Podsjećamo da je građevinarstvo već godinama jedno od najmanje plaćenih zanimanja, te već dugo drži posljednje mjesto ove statističke lestvice.

Plata sve manja

I dok je skoro sve poskupilo u odnosu na ranije godine, plata se smanjila. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u 2017. godine za grad Banjaluku iznosila je 958 KM, a u 2016. godini 962 KM.

Iako se prosjek neznatno smanjio, stručnjaci upozoravaju da nikako ne bi smjelo da dođe do smanjenja ionako niske prosječne plate, te da nadležni hitno treba da nađu sistemsko rešenje.

(Srpskainfo)