Vijesti 29.02.2016.

Prosječno dvadesetak izostanaka po đaku

ČITANJE: 2 minute
djaci
Veliki broj izostanaka, ali i neopravdanih časova zabilježen je u prvom polugodištu u banjalučkim srednjim školama, a učenici su najčešće izostajali zbog bolesti ili zbog toga što su đaci putnici, mada je bilo i slučajeva da neki izbjegavaju kontrolne radove.

Vesna Račić, socijalni radnik u Ekonomskoj školi, istakla je da je od ukupno upisanih 947 učenika u prvom polugodištu zabilježeno 25.924 izostanka, od čega su učenici opravdali 23.789 izostanka, dok za njih 2.135 nisu imali valjano opravdanje.

-U prosjeku svaki učenik je izostao 26 časova, pored sportskih provreda, učenici su najviše izostajali zbog bolesti- navela je Račićeva.

Nada Vulić, direktorka Ekonomske škole, istakla je da posljednjih osam godine stručna služba radi na kontinuiranom smanjenju neopravdanih časove u ovoj obrazovnoj ustanovi.

U Gimnaziji u prvom polugodištu bilo je 38.175 izostanaka, od čega je 36.175 bilo opravdanih, a 2.000 neopravdanih, potvrdio je Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije.

Od 480 učenika, koliko ima Građevinska škola, bilo je 15.114 izostanaka, što je u prosjeku iznosilo 31 izostanak po učeniku.

-Vodimo računa o našim učenicima, a u toku prvog polugodišta 2015/2016. bili smo primorani da nekim učenicima podijelimo ukore. Nije bilo nekih gorih slučajeva poput eventualnog izbacivanja učenika iz škole- kazao je Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole.

Olgica Čikić, psiholog u Građevinskoj školi, potvrdila je da su učenici trećih i četvrtih razreda najviše izostajali, a kao glavni razlozi za izostanke navođene su bolesti, krsne slave i slično. Jedan broj izostanaka odnosio se na đake putnike.

-Ukupno 13.937 izostanaka bilo je opravdanih, dok je 1.177 bilo neopravdanih- dodala je Čikićeva. Medicinska škola zabilježila je 19.252 izostanaka, što je, kako kažu nadležni iz ove škole, manji broj u odnosu na isti period prošle školske godine.

Dragica Tubić, pedagog u Medicinksoj školi, navela je da je prosjek izostanaka po učeniku 18 časova. Dragoljub Vuković, direktor Škole učenika u privredi, kaže da su najveći broj izostanaak u ovoj školi imali đaci koji putuju, a koji čine oko 60 odsto od ukupnog broja učenika.

-Naša škola ima ukupno 587 učenika, a u toku prvog polugodišta načinjeno je 18.700 izostanaka. Učenici su opravdali ukupno 16.113 časova, dok je njih 2.587 bilo neopravdano- naveo je Vuković.

Tehnološka škola ima 734 učenika, a bilo je ukupno 24.854 iznostanaka, od toga 23.073 opravdana, dok je 1.781 bio neopravdan. Jelena Cvjetić, psiholog u Tehnološkoj školi, kaže da je najveći broj izostanaka zabilježen zbog različitih bolesti, ali i zbog nedolaska učenika u škole na dane kada su kontrolni radovi.

Takođe, u ovoj školi imaju oko 60 odsto učenika koji putuju preko četiri kilometra.

-Nismo imali izbacivanja učenika iz škole. U toku drugog polugodišta zabilježili smo jedan slučaj gdje je učenik napustio školu, jer se sa roditeljima preselio u inostranstvo- naveo je Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”.

(NN)