Vijesti 07.01.2019.

PROSLAVA BOŽIĆA Vladika Jefrem služio ponoćnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja

ČITANJE: 1 minuta

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, uz sasluženje sveštenika i đakona Eparhije banjalučke, služio je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci ponoćnu liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. 

Vladika Jefrem poručio je vjernicima Banjalučke eparhije da čovjek treba da da slavu Bogu kako bi na zemlji zavladao mir, jer samo iz mira može proizaći dobar odnos među ljudima, što je u ovom vremenu i najneophodnije.

Episkop banjalučki podsjetio je da se Hristos rodio radi našega spasenja, uz anđeosku pjesmu “slava Bogu na visini, a na zemlji mir i dobra volja među ljudima”.

Vladika Jefrem je svim prisutnim vjernicima čestitao praznik rođenja Hristovog tradicionalnim pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi!”.

Nakon Svete arhijerejske liturgije pročitana je Božićna poslanica NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a zatim obavljeno pričešće vjernika.

Božić je dan kada se hrišćani prisjećaju čudesne noći kada se u jaslama Vitlejemske pećine, daleko od sjaja i raskoši, rodio Bogočovjek. NJegov dolazak na svijet, kako uči hrišćanska vjera, prvi je znak ka putu spasenja i vječnog života cijelog čovječanstva.

Božić je praznik rađanja novog života, koji se kod Srba obilježava najljepšim vjerskim običajima i obredima. Svi ti običaji imaju za cilj da se Bog umoli da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Otuda se Božić smatra i najradosnijim porodičnim praznikom koji se slavi tri dana – dan poslije Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim Sveti arhiđakon Stefan.

(Srna)