Vijesti 31.12.2020.

PROSLAVA KOJA NE LIČI NA PRETHODNE: Kućni ambijent dominantan vid dočeka u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

U godini u kojoj je pandemija virusa korona bila glavna vijest, ni proslava ne može da prođe uobičajeno. Mjere kojih se pridržavamo već mjesecima nisu pooštravane, ali njihova kontrola je pojačana. Inspektori i danas provjeravaju poštuje li se sve čega ugostitelji moraju da se pridržavaju.

Preporuka Instituta za javno zdravstvo je da za stolom u ugostiteljskom objektu mogu da sjede najviše četiri osobe.

– Razmak između stolova mora da bude namjanje 1,5 do 2 metra, da se koristi maska prilikom ulaska sve do mjesta, dok se ne sjedne i da osoblje koristi zštitne maske – kaže portparolka Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić.

Od početka pandemije inspektori su izvršili oko 30.000 kontrola. Činjenica da je bilo oko 400 neurednih nalaza govori da su ugostitelji prihvatili nove uslove u kojima moraju da posluju. Mirko Babić, poslovođa ugostiteljskog objekta, kaže da njegov objekat radi sa tek 40 odsto kapaciteta u odnosu na prošlu godinu. Rezervacija je bilo mnogo, ali većinu su morali da odbiju.

– Јako je teško organizovati. Ljudi neki ne razumiju, neki neće da razumiju mjere kojih se moramo pridržavati. Јer jedino tako možemo da radimo – dodaje.

U većinu banjalučkih ugostiteljskih objekata danas se moglo samo sa rezervacijom. Gosti razumiju da ova proslava ne liči na prethodne.

– Mjere se uglavnom poštuju. Gužva jeste zbog lošeg vremena, ali to nije ništa pretjerano. Svi se pridržavaju mjera – ističe jedan od gostiju.

Tokom praznika Republička uprava za inspekcijske poslove vrši pojačan nadzor poslovnih subjekata u Srpskoj. Poštovanje epidemioloških mjera provjeravaće 130 timova, uz asistenciju Policije.

– Dolazak inspektora se može očekivati u bilo koje doba dana, večeri, ali i noćnim satima, kada će inspektori provjeravati da li se poštuje radno vrijeme u skladu sa odlukama Republičkog štaba – ističe Milica Matijević, v.d. glavnog republičkog zdravstvenog inspektora.

Ugostiteljski objekti, u skladu sa mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije, moraju da budu zatvoreni u 22.00 časova. Koliko smo se, svi zajedno, pridržavali postojećih mjera, vjerovatno će se znati tek narednih dana. Ipak, nadati se da izvještaji Instituta za javno zdravstvo u 2021. godini neće biti vijest koja otvara informativne emisije.

(RTRS)

Oznake: Nova godina