Vijesti 10.09.2018.

PROSLAVLJEN JUBILEJ Predstavljen novi helikopter Helikopterskog servisa RS

ČITANJE: 1 minuta

Helikopterski servis RS proslavio je jubilej 10 godina postojanja promocijom novog helikoptera “AW119Kx” na sportskom aerodromu Zalužani kod Banjaluke.

Prvenstvena namjena Helikopterskog servisa RS je medicinski transport ali i potrebe Specijale jednice MUP-a RS, Vlade i predsjednika RS, ali i reagovanje u vanrednim situacijama kao što su požari ili poplave.

Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS, rekao je da će se ubuduće intervencije lakše izvoditi jer novi helikopter ima veći kapacitet, noviji je i može letjeti u mnogo težim vremenskim uslovima te da gotovo neće biti mjesta gdje neće moći stići.

“Novim helikopterom moći će da idu dva pilota, ali i više medicinskog osoblja”, rekao je Kusturić.

Sa italijanskom kompanijom “Leonardo S.P.A.” potpisan je ugovor o kupovini helikoptera, te da je vrijednost ugovora oko 9,3 miliona KM.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, je ukazala na značaj Helikopterskog servisa RS i istakla da su njegovi članovi sjajna ekipa spremna da odgovori svim izazovima i da je zadovoljstvo što imaju novu letjelicu i ne zavise od nekog drugog.

“Biće još helikoptera, biće ih ubrzo još bar 2-3”, kaže Cvijanovićeva.

Milorad Dodik, predsjednik RS, je rekao da jedan spasen život znači i spasen svijet, a zahvaljući Helikopterskom servisu mnogi su spaseni i to je najveće zadovoljstvo.

Dodik je rekao da članovi Helikopterskog servisa RS mogu poslužiti kao primjer svim institucijama RS kako se predano radi i već od iduće godine najavio nove letjelice.

(Nezavisne)