Vijesti 23.02.2021.

PROSVJETARI PRIORITETNA GRUPA: Svaki treći nastavnik u Srpskoj pristaje na vakcinaciju

ČITANJE: 2 minute

Oko 30 odsto zaposlenih u prosvjeti Republike Srpske do sada je pokazalo interesovanje da primi vakcinu protiv kovida-19.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zatražilo od škola da dostave spisak zaposlenih koji su zainteresovani da prime vakcinu, a tačan broj prosvjetnih radnika koji pristaju na vakcinaciju trebalo bi da bude poznat u srijedu, kada je krajnji rok za dostavu spiska.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske za “Nezavisne” su naveli da su zaprimili dopis Instituta za javno zdravstvo RS kojim se traže informacije o radnicima vaspitno-obrazovnih ustanova zainteresovanim da prime vakcinu.

“U skladu s tim smo zatražili od škola da dostave spisak zaposlenih koji su zainteresovani da prime vakcinu. Ministarstvo će spiskove dostaviti Institutu, koji će preduzimati dalje aktivnosti po ovom pitanju”, naveli su u resornom ministarstvu.

Napomenuli su da je odluka radnika o vakcinisanju na dobrovoljnoj osnovi i podsjetili da su vaspitno-obrazovni radnici prema planu vakcinacije protiv kovida-19 u Srpskoj prioritetna grupa.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije i direktor OŠ “Sveti Vasilije Ostroški” Trebinje, je kazao da dosad nisu vodili razgovore o ovoj temi na nivou Aktiva, ali da je u OŠ “Sveti Vasilije Ostroški” Trebinje, u kojoj je on direktor, obavještenje resorne ministarke izloženo na oglasnoj tabli.

On je dodao da se već nekoliko njegovih kolega potpisalo za vakcinaciju.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola semberske regije, za “Nezavisne” je rekao da su zaprimili dopis Doma zdravlja, koji vrši prikupljanje informacija o broju zainteresovanih za vakcinaciju, te da već ima solidan broj zainteresovanih za vakcinaciju i da se po školama zasad procenat kreće oko 30 odsto.

Podsjećamo, proces vakcinacije medicinskih radnika nastavljen je u RS te je tako juče u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu vakcinisano 27 medicinara u kovid odjeljenju, a vakcinacija je počela i u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje je juče vakcinisano 40 zaposlenih u kovid odjeljenju. Imunizacija je juče počela i u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”, a u planu je da za dva dana, juče i danas, bude vakcinisano 80 zdravstvenih radnika u kovid odjeljenjima.

(N.S)