Vijesti 13.03.2016.

Prosvjetari zatrpali zahtjevima Agenciju za mirno rješavanje sporova

ČITANJE: 2 minute
vlcsnap-2016-03-13-20h27m26s48

Novi Zakon o radu donio je mnogo posla Agenciji za mirno rješavanje sporova. Za mjesec i po primjene, više od 2.500 radnika zatražilo je posredovanje u rješavanju problema sa poslodavcem.

Time je, za 800 zahtjeva, već oboren prošlogodišnji rekord. Pravo da se prvo obrate Agenciji najviše su koristili prosvjetni radnici. Samo 100 zahjeva stiglo je iz privatnog sektora.

-Postoji sigurno daleko veći broj zahtjeva nego što je bio ranijih godina. Sama činjenica da smo u prva dva mjeseca zaprimili preko 2.500 zahjeva za mirno rješavanje sporova, a od toga se oko 2.400 odnose na Ministarstvo prosvjete i kulture- rekao je direktor Agencije za mirno rješavanje sporova RS Borislav Radić.

Prosvjetni radnici poručuju da su napokon dočekali svojih pet minuta. Iskoristili su novi Zakon o radu da pokušaju da naplate dugovanja od Minstarstva prosvjete i kulture. Isplatu naknada za prevoz, rođenje djeteta, smrt užeg člana porodice i sindikalni dodatak čekaju mjesecima. Dug je dostigao više od 2,2 miliona maraka, pa se nisu libili da pomoć potraže od arbitra.

-Što se mene tiče, nije ni trebalo da dolazi do ovoga. Zaista su trebala ta dugovanja da budu isplaćena na vrijeme i ne bi došlo do ovoga. Međutim, kad se već desila ovakva situacija, očekujem 100 odsto rješavanje tih nagodbi- rekao je predsjednik Sindikata obrazovanja, prosvjete i kulture RS Dragan Gnjatić.

U resornom Ministarstvu priznaju da su uputili svoje radnike iz prosvjete i kulture da se žale Agenciji za mirno rješavanje sporova. Takva je, kažu, bila preporuka Vlade Srpske. Bez obzira na to kako će se mirni sporovi okončati, isplata će opet zavisiti od novca.

Isplate zaostalih naknada za prevoz biće isplaćene u narednom periodu u skladu sa prilivom i raspoloživošću sredstava.

U Agenciji za mirno rješavanje sporova hvale se da su prošle godine, od 1.800 slučajeva, mahom iz javnog sektora, čak 92 odsto uspješno riješili.

I ove godine im, kažu, dobro ide mirenje radnika i poslodavaca, pa još nijedan spor nije završio na sudu. Bez obzira na očekivanja, prosvjetarima, kažu, ništa ne mogu obećati jer moraju biti neutralni. Novi Zakon rasteretio ih je jedno žalbi radnika kojima su uručivani, ranije potpisani blanko otkazi. Zbog odredbe o sporazumnom raskidu ugovora takvih slučajeva više nema.

(ATV)