Vijesti 05.02.2021.

Prosvjetari žele časove od 45 minuta, Ministarstvo još ne razmišlja o vraćanju nastave u normalne tokove

ČITANJE: 2 minute

Epidemiološka situacija polako se stabilizuje i došlo je vrijeme da se časovi produže na 45 minuta, poručuju direktori osnovnih i srednjih škola u Srpskoj.

S obzirom da je trenutno stanje teško jer čas od 20 minuta nije dovoljan da se učenicima temeljno prenesu znanje prosvjetari ističu da željno očekuju da se što prije dužina časa vrati na 45 minuta, pišu “Nezavisne”.

“Mi sada imamo rad po grupama i čas traje 20 minuta. Iako se mi istinski trudimo da svojim đacima što više prenesemo znanje, to je, ruku na srce, premalo vremena i nije isto kao kad čas traje 45 minuta. Na kraju krajeva, to je duplo više vremena, što nije malo. Apelujemo da se o tome konačno razmišlja”, rekla je nastavnica iz jedne banjalučke osnovne škole.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekao je za “Nezavisne” da je jako mali broj učenika, ali i prosvjetnih radnika koji se nalaze u izolaciji i koji su pozitivni na virus korona.

“Trenutnom epidemiološkom situacijom stvaraju se uslovi da se školski čas polako vrati u normalan tok, odnosno na 45 minuta”, kazao je Bajić.

Prema njegovim riječima, svake sedmice škole u RS šalju izvještaj nadležnima o broju djece, ali i prosvjetnih radnika koji se trenutno nalaze u izolaciji, ali i koji su pozitivni na virus korona, te da se iz tih izvještaja vidi da je situacija u školama što se tiče širenja zaraze jako dobra.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, ističe da oni čekaju odluku Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS, te da će postupiti po njihovim preporukama.

S druge strane, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da bi prijedlog o dužini trajanja časova trebalo da iznese nadležno ministarstvo, kao i Republički pedagoški zavod RS.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS još ne razmišljaju o vraćanju nastave u normalne tokove i ponavljaju da su u svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemiološki uslovi, a cjelokupan nastavni proces i u februaru biće organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u ovoj školskoj godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

(N.S)