Vijesti 14.08.2016.

Prosvjetarima upola smanjena naknada za prevoz

ČITANJE: 2 minute

Samo onim prosvjetarima koji putuju autobusom Vlada će ubuduće plaćati punu cijenu prevoza do posla. Svi oni koji žele da putuju svojim automobilom dobiće pola para od mjesečne karte dogovoreno je u novom kolektivnom ugovoru.

Najveći kamen spoticanja u pregovorima Vlade i Sindikata upravo su bile naknade za prevoz, tvrdi prvi sindikalac obrazovanja. Dragan Gnjatić kaže da od svoje ideje Vlada nije htjela ni milimetra da odstupi. Tako je riješen prevoz i za sve druge budžetske korisnike.

“Što znači da će novac biti prebačen prevoznicima i radnici će putovati onako kako putuju javnim prevozom. Međutim, nije stramota ni doći svojim vlastitim automobilom pogotovo u 21. vijeku. To sam pokušavao da objasnim ljudima u Ministarstvu da novac treba daju radniku, a radnik može da dođe automobilom, biciklom, pješke, avionom. U ovoj situaciji radnik će dobiti 50 odsto novca”, rekao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

Ako je za utjehu prosvjetarima koji imaju automobil, za rad u dvije ili više škola dobiće 60 odsto cijene mjesečne karte. U Ministartvu prosvjete tvrde da su nova pravila uveli jer je do sada bilo brojnih zloupotreba, a isto važi i za policajce i zaposlene u upravi i pravosuđu.

“Imamo mi škole do kojih ne dolazi autobus, pogledajte Dubovik, Hašane. Ovo uputstvo će biti vrlo nezgodno primijeniti jer ljudi imaju različite načine rada. Rade u jednoj školi pa imaju dva časa pauze, pa pređu u drugu školu koja je 30 kilometara udaljena imaju dopune normi”, objasnio je Gnjatić.

U Ministarstvu prosvjete juče su poručili da sve ono što su prosvjetari izgubili na prevozu, noćnom i prekovremenom radu biće vraćeno na jubilarnim nagradama i nagradama za rođenje djeteta. Sve te naknade i davanja Vlada ni do sada nije mogla redovno da isplaćuje i tu se ništa bitnije neće promijeniti, priznao je ministar Dane Malešević. Prosvjetari su prekjuče dobili prevoz za april, a Vlada im duguje i naknade za novembar i decembar prošle godine.

(ATV)