Vijesti 08.01.2023.

Protest u Trebinju: Aleksić, Lečić i Sladojević nepravedno osuđeni (FOTO)

ČITANJE: 3 minute

U Trebinju je danas održan mirni protest zbog odluke Apelacionog vijeća Suda BiH da potvrdi presudu kojom su vojvoda Slavko Aleksić, Risto Lečić i Dušan Sladojević osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog otpjevane rodoljubive pjesme, a poručeno da je riječ o sramnoj presudi.

Mirni protest pod nazivom “Samo sloga Srbina spasava – pet do 12” na Trgu slobode, kome su prisustvovali brojni građani i predstavnici raznih institucija, organizovala je Gradska Boračka organizacija iz Trebinja.

Književnik Milorad Šarović iz Beograda rekao je novinarima da je došao iz Beograda da bi na današnjem mirnom skupu u Trebinju podržao svoje saborce iz Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su nepravedno osuđeni pred Sudom BiH, koji samo osuđuje Srbe.

On je istakao da su samo Srbi napunili kazamate od BiH do Haga, a da ostali koji su pravili zločine nisu osuđeni i da se zato danas mora dići glas za “svakog brata Srbina i kazati da ne može tako da se sudi, nego po pravdi Božijoj, a ne po interesima bilo koje strane”.

“Vojvoda Slavko Aleksić je čestiti Srbin koji je stao na branik otadžbine u Sarajevu, koji nema nikakve mrlje u svom životu, a posebno ne u svojoj ratnoj istoriji. Često dolazim u Srajevo, srećem ljude koje ne poznajem i kada pomenem njegovo ime, oni ustaju i skidaju kapu u njegovu čast. Isto tako poznajem i poznatog Srbina i guslara Ristu Lečića i dajem im podršku”, naglasio je Šarović.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinja Dejan Bodiroga rekao je da su organizovali skup podrške za trojicu Srba, koji su bili i njihovi saborci u posljednjem ratu, zbog sramne presude Suda BiH koji ih je osudio na po pet mjeseci zatvora zbog pjevanja pjesme u Višegradu 2019. godine, te pozvao sve da im pomognu.

On je istakao da im na ovaj način daju punu moralnu podršku da bi vidjeli da je narod uz njih i dodao da su ovakve presude način da bi se takve stvari sutra možda ponavljale i nekom drugom.

Bodiroga je najavio da će, osim skupa podrške, pokrenuti i akciju prikupljanja novca za njih, ako se kazna bude mogla platiti novcem.

Brat vojvode Aleksića, Branko Aleksić, naglasio je da njegovom bratu nisu mogli da nađu nikakvu mrlju ni u proteklom ratu i da su ga hvalili i protivnici i govorili o njegovom viteštvu i junaštvu, a sada mu je izmišljeno nekakvo izazivanje nacionalne netrpeljivosti samo zbog pjevanja pjesme.

On je dodao da je ovo još jedan od dokaz kakva je država BiH i šta se srpskom narodu u njoj nudi, kada su ovi ugledni ljudi osuđeni praktično ni za šta, te pozvao na još veću podršku iz Republike Srspke ovoj trojici Srba da se ovakve sitacije ne bi ponavljale i drugima u budućnosti.

“Presude su konačne, ali očekujemo bar neko preinačenje da se ovakve stvari ne bi ponavljale i borićemo se za njih”, rekao je Aleksić.

Predsjednik Boračke organizacije Bileća Veselin Vujović rekao je da daje punu podršku svojim saborcima i da osuđuje ovu sramnu presudu Suda BiH.

Protest su podržale boračke organizacije Istočne Hercegovine, guslarska društva “Vojvoda Neđo Vidaković”, “Vojvoda Luka Vukalović”, “Bijela Gora” i Udruženje poštovalaca Jugoslovenske vojske u otadžbini iz Trebinja.

Trećestepeno vijeće Suda BiH u decembru je potvrdilo presudu kojom su Sladojević, Aleksić i Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora jer su u martu 2019. godine u Višegradu učestvovali na skupu ravnogoraca, objavio je ranije “Birn”.

Apelaciono vijeće je u junu donijelo drugostepenu presudu kojom je utvrđeno da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu ravnogoraca u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te počinili krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

(Srna/Z.M)

Oznake: Sud BiH, Trebinje