Vijesti 11.11.2020.

PROTEST: Grupa nezadovoljnih demobilisanih boraca VRS traži veća primanja i sjednicu NSRS

ČITANJE: 2 minute

Nekoliko desetina demobilisanih boraca Vojske RS održalo je protestni skup u Banjaluci, ističući da su godinama na samom socijalnom dnu.

Borci traže povećanje mjesečnih primanja, kao i održavanje posebne tematske sjednice Narodne skupštine RS o njihovim problemima. Izašli su na protest jer je 6. novembra istekao rok koji su dali nadležnim da odgovore na njihove zahtjeve, prenio je BHRT.

MILENKO STRIKA, predsjednik Udruženja Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS Banjaluka

„Nas interesuje samo Narodna skupština, jer se mi zalažemo za izmjenu zakonske regulative tj. Zakona o pravima boraca. Znači naše je težište usmjereno upravo ka Narodnoj skupštini i mi želimo tamo da se i rješavaju naši problemi“.

MOMIR DABIĆ, predsjednik VOOR RS Sokolac

„Jedan od osnovnih zahtjeva je nadoknada za svaki mjesec učešća u ratu 10 maraka. Penzija sa 50 godina starosti za borce prve kategorije imao staža ili nemao“.

Veterani ističu kako su razočarani činjenicom da su godinama na marginama društva i u siromaštvu, dok se političari i pozicije i opozicije bogate na njihov račun.

NEBOJŠA BANDUKA, Bratunac

„Evo 26 godina. Vidite kako danas žive demobilisani borci. Na ivici egzistencije i siromaštva. Nismo mi ničiji pastorci. Mi smo stvarali RS da živimo dostojanstveno“.

JOVAN SREMAC, Brod

„Boračke kategorije su najčešće među nezaposlenima ili jednostavno u stanju socijalne potrebe“.

Rukovodstvo Udruženja Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS saopštilo je da je skup u Banjaluci organizovan bez saglasnosti organa ovog udruženja, te da je zbog toga organizator protesta Milenko Strika isključen iz Udruženja.

RISTO JEFTIĆ, predsjednik VOOR RS

„Mi hoćemo da idemo zakonskom procedurom. A ukoliko vlast ponovo pokuša da manipuliše na neki način onda ćemo mi sigurno organizovati proteste, a ti protersti više neće biti u parku. Ti će se protesti organizovati pred institucijama koje smo mi stvorili“.

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su zahtjevi demobilisanih boraca upućeni Odboru za boračko-invalidsku zaštitu, ali da zbog epidemiološke situacije radna tijela skupštine, a samim tim i Odbor nije bio u mogućnosti da se sastane.

(SB/Banjaluka.net)