Region 27.11.2022.

Protest ispred vlade: “Nećemo ni L od litijuma” (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

Nekoliko stotina građana okupilo se ispred vlade Srbije, na godišnjicu protesta koji je usledio nakon najavljene eksploatacije litijuma i otvaranja rudnika međunarodne kompanije Rio Tinto u dolini Jadra kod Loznice. Protest organizuje Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), koji tvrdi da Rio Tinto još uvijek kupuje imanja u dolini Jadra. Saobraćaj u ovom delu prestonice je blokira, prenosi Nova.rs.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ljiljana Bralović, predsednica SEOS, koji je danas pozvao na protest ispred Vlade Srbije protiv Rio Tinta, kritikovala je Beograđane zato što nisu došli da podrže današnji skup, koji se održava na godišnjicu prve blokade protiv rudarenja litijuma.

“Molim vas tiho ljudi, nemojmo pištaljke, neka umre Beograd tiho, neka ne zna da je skuvan kao žaba u loncu, nemojte im pričati, pa neka ih, neka umru u zabludi, neka slušaju Vučića koji im govori da smo balkanski tigrovi, neka ih, neka ne izlaze”, rekla je.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar rekla je na protestu da na taj projekat nije stvarno stavljena tačka, jer je posle objavljivanja toga, izdato još 178 istražnih dozvola “da se buši sve što je naše”. Istakla je da je vlast rekla da je projekat gotov, “zašto nam onda ne objasne kako se sad Rio Tinto bavi putem do rudnika, pa kupuje njive na trasi puta. Zašto je aktivno eksploataciono polje. Zašto je Rio Sava ponovo počela da potkupljuje one čije parcele su izbušene da ne vade cijevi”.

Oznake: Beograd, protest