Vijesti 03.05.2019.

“PROTEST OSTAJE KAO MOGUĆNOST” Studenti izabrali novo rukovodstvo, goruće pitanje blokada akreditacija univerziteta

ČITANJE: 1 minuta

Unija studenata RS dobila je danas novo rukovodstvo, a za novog predsjednika krovne studentske organizacije u Srpskoj izabran je Nemanja Babić, dosadašnji predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci, potvrđeno je za Srpskainfo.

Skupština održana danas u Banjaluci za potpredsjednika Unije studenata RS izabrala je Rajka Pavlovića, studenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Već u ponedjeljak, novo rukovodstvo Unije trebalo bi da iznese zvanične zahtjeve ovog tijela koje predstavlja studente u RS da se što prije riješi problem blokade akreditacije dva javna univerziteta u RS, odnosno njihovog upisa u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BIH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

– Jedan od zahtjeva će sigurno biti smjena direktora te agencije Envera Halilovića, kao i pitanje rada te institucije koja zloupotrebljava svoj položaj, jer vidimo da samo univerziteti iz RS nisu upisani u registar – kaže za Srpskainfo novi predsjednik Unije Nemanja Babić.

Studentski predstavnici danas nisu donijeli odluku o organizovanju i studentskih protesta zbog problema akreditacije, a koje su ranije najavljivali kao mogući odgovor na ovu situaciju.

–  Pokušaćemo da vidimo šta se može uraditi na ovaj način, u pisanoj formi, i da vidimo da li tu ima razumnih ljudi, a svakako je posljednji korak, koji smo već i spominjali, organizovanje studentskih protesta – kaže Babić.

(Srpskainfo)