Sport 23.01.2023.

PROTEST U BANJALUCI: RK Borac m:tel traži svoje poslovne prostore

ČITANJE: 3 minute

Okupljanjem na platou ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske počeli su protesti Rukometnog kluba Borac čije rukovodstvo tvrdi da su na nezakonit način ostali bez poslovnog prostora u centru Banjaluke.

Više od 200 ljudi okupilo se u centru najvećeg grada Republike Srpske, a među njima je bilo aktivnih i bivših sportista te sportskih radnika koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo, prenosi “Glas Srpske“.

– RK je korisnik protorija u Srpskoj ulici od 1985. godine i od tada do danas izdaje te prostorije i živi od zarade. RK je uz pomoć grada kupio te prostorije za šta postoje ugovori i nakon toga smo dobili građevisnku dozvolu da bismo izvršili radove i onda upotrebnu dozvolu i od 1986. imamo izvode kako smo izdavali taj prostor. Kada su se 2016. godine stekli uslovi za etažiranje podnijeli smo zahtjev za upis na ime RK Borac što smo upisali 2020. godine. Nakon toga je uslijedila rasprava, a privatno lice je kupilo zgradu koja je u neposrednom komšiluku naših prostorija i prilikom upisa 2039 kvadratnih metara upisano je 2300. Pojavilo se 300 kvadrata koje ne postoje nigdje na papiru kao da su kupljenje samo su se pojavile i uknjižene su na fizičko lice pored nas. Izvršena je krađa, žalili smo se na to rješenja i Geodetska uprava kada  je vidjela greške koje je napravio notar poništila je to rješenje, a Nebojša Torbica je tužio Geodetsku upravu i predao upravni spor oktobra prošle godine dok smo mi upravni spor predali u šestom mejsecu prošle godine. On nije uzet u razmatranje, a njegov je završen za mjesec i po pa smo tražili da vidimo koliko se preskočilo predmeta. Cifra iznosi više od hiljadu, a taj sudija je preskočio 140 predmeta idao podršku kirminalu. Sudija se zove Darko Stamenić – rekao je direktor kluba Vladimir Branković i potvrdio da su prostorije ranije bila državna svojina.

FOTO: Ognjen Crnobrnja

FOTO: Ognjen Crnobrnja

FOTO: Ognjen Crnobrnja

FOTO: Ognjen Crnobrnja

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković bio je u mirnoj protestnoj šetnji koja je krenula od Narodnog pozorišta ka Trgu Krajine.

– Sa predstavnicima RK Borac sam u prijateljskim odnosima koji rade zavidan posao u svojoj oblasti i promocija sporta. Njihovi rezultati predstavljaju Banjaluku u najboljem mogućem svjetllu. Naša dužnost je da im budemo maksimalna podrška. Informisali su me da je njihov predmet svojevremeno bio u ladicama. Očekuju dio pozitivnog izjašnjenja koje će njima značiti u pravnim borbama koje počinju intenzivnije da vode. Želja mi je da budem na maksimalnom raspolaganju kao gradonačelnik, ali i kao čovjek koji poštuje voli i bavi se sportom. Grad će pružiti pravnu podršku i dati pozitivna pravna izjašnjenja kako bi Borac vratio prostorije. Borac kao i srpski rod traži ono što im pripada. Stavljamo se na raspolaganje. Rukometni klub Borac jednako je Banjaluka, Banjaluka je jednako Rukometni klub Borac i to je ta naša snaga – rekao je Stanivuković.

(A. S.)