Protest u Banjaluci u ponedjeljak, 28. decembra

ranka-misic-protest

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić vjeruje da će MUP Srpske do ponedjeljka, 28. decembra dati dozvolu za proteste u Banjaluci, ali da će, ukoliko do toga ne dođe, Sindikat ići svojim putem.

Nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata, Mišićeva je rekla novinarima da će ovaj savez u ponedjeljak 28. decembra, organizovati proteste, jer je Vlada Srpske, kako kaže, odlučila da bez saglasnosti radnika donese novi zakon o radu.Ona kaže da proteste organizuju, jer Vlada Srpske nije uvažila nijedan njihov zahtjev.

Mišićeva je rekla da se MUP Republike Srpske do sada nije odredio prema zahtjevu Saveza sindikata o protestima, osim pismom da se otkloni nedostatak koji nije u nadležnosti Sindikata, već lokalne zajednice, a odnosi se na zatvaranje ulice kojom će se kretati protestna kolona.

Ona očekuje da Sindikat neće imati problema sa organizovanjem protesta, ističući da vjeruje da će MUP Srpske do ponedjeljka 28. decembra dati dozvolu za proteste, te da će, ukoliko iste ne bude, sindikat ići svojim putem.

Mišićeva je rekla da će nezadovoljni radnici i sindikalci biti u protestnoj koloni, koja će u 14.00 časova krenuti ispred zgrade Saveza sindikata Republike Srpske.

-Neću dati pristanak na novi zakon o radu koji smanjuje radnička prava, jer žele da uzmu ono malo radničkih prava koje je obezbijedio Sindikat- kaže Mišićeva.

Ona je pozvala sve radnike, članove granskih sindikata koji su nezdovoljni smanjenjem radničkih prava koje donosi novi zakon o radu, da dođu na poteste.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da ovaj granski sindikat žali što Predsjedništvo i Generalno vijeće Saveza nisu prihvatili njihove zahtjeve.

On je rekao da podržava odluku Saveza sindikata o organizovanju protesta, dodajući da nije tražio odgovornost predsjednika Saveza, već organa sindikata, ukoliko ne uspiju u protestima.

(Srna)
SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)

Djeca u skitnji dobijaju prihvatilište u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu u skitnji, prema planu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, trebalo bi da bude otvoreno do kraja marta, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma. Dodao je da pokreću ovu uslugu za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja jer žele da im pomognu. “To bi bio