Politika 26.12.2015.

Protest u Banjaluci u ponedjeljak, 28. decembra

ČITANJE: 2 minute
ranka-misic-protest
Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić vjeruje da će MUP Srpske do ponedjeljka, 28. decembra dati dozvolu za proteste u Banjaluci, ali da će, ukoliko do toga ne dođe, Sindikat ići svojim putem.

Nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata, Mišićeva je rekla novinarima da će ovaj savez u ponedjeljak 28. decembra, organizovati proteste, jer je Vlada Srpske, kako kaže, odlučila da bez saglasnosti radnika donese novi zakon o radu.Ona kaže da proteste organizuju, jer Vlada Srpske nije uvažila nijedan njihov zahtjev.

Mišićeva je rekla da se MUP Republike Srpske do sada nije odredio prema zahtjevu Saveza sindikata o protestima, osim pismom da se otkloni nedostatak koji nije u nadležnosti Sindikata, već lokalne zajednice, a odnosi se na zatvaranje ulice kojom će se kretati protestna kolona.

Ona očekuje da Sindikat neće imati problema sa organizovanjem protesta, ističući da vjeruje da će MUP Srpske do ponedjeljka 28. decembra dati dozvolu za proteste, te da će, ukoliko iste ne bude, sindikat ići svojim putem.

Mišićeva je rekla da će nezadovoljni radnici i sindikalci biti u protestnoj koloni, koja će u 14.00 časova krenuti ispred zgrade Saveza sindikata Republike Srpske.

-Neću dati pristanak na novi zakon o radu koji smanjuje radnička prava, jer žele da uzmu ono malo radničkih prava koje je obezbijedio Sindikat- kaže Mišićeva.

Ona je pozvala sve radnike, članove granskih sindikata koji su nezdovoljni smanjenjem radničkih prava koje donosi novi zakon o radu, da dođu na poteste.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da ovaj granski sindikat žali što Predsjedništvo i Generalno vijeće Saveza nisu prihvatili njihove zahtjeve.

On je rekao da podržava odluku Saveza sindikata o organizovanju protesta, dodajući da nije tražio odgovornost predsjednika Saveza, već organa sindikata, ukoliko ne uspiju u protestima.

(Srna)