Vijesti 18.12.2020.

PROTEST U PARKU: “Žak turs” traži poništenje odluke o odabranim firmama

ČITANJE: 2 minute

Radnici i rukovodstvo banjalučkog prevoznika “Žak turs” protestovali su danas u banjalučkom Parku Mladen Stojanović jer na posljednjem tenderu nisu zadržali linije na kojima su 20 godina prevozili putnike i zatražili od grada Banjaluke poništenje odluke o izboru firmi koje će u narednih sedam godina biti zadužene za gradski prevoz.

Preduzeće je po ovom slučaju tužilo grad Banjaluku, a danas najavilo da će se sa svojim problemom obratiti i novoizabranom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću.

Suvlasnik preduzeća “Žak turs” Žarko Gaković tvrdi da su prevareni i izigrani i da su, kako je rekao, tenderi namješteni i pripremljeni samo za određene prevoznike.

“Grad je na svom sajtu objavio da je i `Žak turs` bio na spisku da će nastaviti da vrši prevoz u gradu, da bi nakon intervencije nekih prevoznika, mi bili uklonjeni sa spiska”, izjavio je Gaković novinarima.

On je naveo da ova firma, čiji je suvlasnik, zapošljava 40 radnika, posluje više od 20 godina, kao i da redovno izmiruje sve obaveze, zbog čega smatra da zaslužuje da dobije grupu linija.

Gaković je rekao da “Žak turs” trenutno održava trasu linija broj osam i dvije prigradske linije Banjaluka-Goleši i Banjaluka-Gornja Piskavica, koje smatra neprofitabilnim i traži da dobiju liniju broj šest, koja za sobom povlači još osam prigradskih linija i mnogo je profitabilnija.

On ističe da, nakon više od dvije decenije, ne želi radnike da ostavi bez posla i da, kako je rekao, nije u redu da od osam profitabilnih linija, jedan čovjek drži pet, dok drugi nemaju ništa.

Iz Gradske uprave Banjaluka rečeno je Srni da tvrdnje predstavnika preduzeća “Žak turs” nisu tačne.

Iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da preduzeće “Žak turs” nije ni učestvovalo na javnom pozivu koji je objavljen 1. avgusta i trajao 30 dana, da uopšte nisu preuzeli dokumentaciju za učešće, pa se nisu ni upoznali o kriterijumima za izbor prevoznika i ugovornim obavezama.

Iz Gradske uprave su naglasili da je na odluku o izboru prevoznika, iako nije učestvovalo, preduzeće “Žak turs” uložilo prigovor gradonačelniku Igoru Radojičiću, koji je odbijen.

“Nakon odbijanja prigovora, odluka o izboru prevoznika je postala konačna /shodno članu sedam Pravilnika o Javnom pozivu za vršenje javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada Banjaluke/ i 16. novembra su zaključeni ugovori sa prevoznicima”, naveli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

(Srna)