Vijesti 06.07.2022.

PROTEST U SARAJEVU: Ublažavanje ekonomske krize osnovni zahtjev

ČITANJE: 2 minute

U Sarajevu je počelo okupljanje građana koji su se organizovali na društvenim mrežama kako bi danas širom Bosne i Hercegovine pokazali nezadovoljstvo prema vlasti.

Jedan od organizatora protesta Harun Salkić je govorio za Klix.ba ističući nezadovoljstvo neradom vlasti na svim nivoima kao glavni razlog protestnog okupljanja.

“Smatramo da je vrijeme da počnu raditi posao za koji ih masno plaćamo”, rekao je on navodeći kako očekuje pozitivnu reakciju vlasti.

Navodi kako su im mnogi zamjerili što organizuju proteste tri mjeseca prije izbora jer bi se moglo protumačiti kao politička kampanja, no on ističe da je ovo pravo vrijeme da narod ustane.

“Upravo ta tri mjeseca im trebamo dati zahtjeve koje trebaju ispuniti ako žele sačuvati vlast”, navodi on.

Komentarišući proteste u drugim gradovima BiH kaže kako mu je drago da su uspjeli napraviti domino efekat s obzirom na to da je došlo krajnje vrijeme za sve u BiH da se pobune.

Salkić se obratio i na protestima.

Organizatori Harun Salkić i Sanin Musa pročitali su zahtjeve s naglaskom da će biti dopunjavani u zavisnosti od potreba građana.

Zahtjevi su upućeni prema državnim službenicima, ali i onima sa drugih nivoa, kao i međunarodnoj zajednici.

Ono što prvo i hitno traže je suspenzija akciza na gorivo, koje je drastično poskupjelo zbog rata na istoku Evrope. Drugi zahtjev je ukidanje akciza. Oba ova prijedloga izmjena zakona su inače u parlamentarnoj proceduri, ali bez političke volje za njihovim usvajanjem.

Na protestima su se obratili i majka i sin koji je iz autističnog spektra. Dječak je kroz suze kazao “Ja želim prava”.

Mnogi građani se nastavljaju obraćati prisutnima.

Svi koji žele, imaju priliku pred svima reći šta ih muči i kakve su njihove potrebe. Mnogi su istaknuli probleme sa kojima se sada suočavaju, dok su drugi ukazali na konkretne probleme vlasti i političara, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: protest, Sarajevo