Svijet 31.03.2021.

PROTEST U ZATVORU: Aleksej Navaljni stupio u štrajk glađu, tvrdi da mu je onemogućeno da se liječi

ČITANJE: 2 minute

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni, koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji, rekao je u srijedu da stupa u štrajk glađu zbog toga što nema pristup zdravstvenoj skrbi i zbog “zlostavljanja” uskratom sna.

“Stupam u štrajk glađu i tražim da se poštuje zakon i dopusti liječniku da me posjeti”, napisao je na Instagramu Navalni, koji kaže da pati od bolova u leđima i u nogama.

“Što drugo mogu učiniti? Imam pravo na liječnika i na lijekove. Ne daju mi ni jedno ni drugo”, dodao je.

Ova informacija dolazi nakon što je Navalni prošlog tjedna izjavio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Navalni optužuje Kremlj za trovanje nervnim otrovom u kolovozu prošle godine, ali Kremlj odbacuje te optužbe.

Žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina uhićen je u siječnju odmah nakon dolaska u Rusiju iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja.

U veljači je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog slučaja prevare iz 2014. koji on osobno, nevladine organizacije i mnoge zapadne zemlje smatraju politički motiviranim.

Prošlog tjedna je njegova obitelj rekla da strahuje za njegovo zdravlje u zatvoru pošto se žalio na jaku bol u leđima i u desnoj nozi. Uprava zatvora pak misli da je njegovo zdravstveno stanje “dosta dobro”.

Aleksej Navalni je u srijedu rekao da ga je zaboljela i lijeva noga. “Više ne osjećam dio desne noge, a sada i lijeve”, napisao je.

Usto je opetovao da je žrtva “zlostavljanja uskratom sna”, rekavši da ga zatvorski čuvari bude “osam puta” tijekom noći kada obavljaju provjeru.

U ponedjeljak je Navalni na Instagramu napisao da je primio više upozorenja nakon dolaska u zatvor, zbog čega bi mogao biti smješten u samicu.

(SB)