Svijet 15.01.2023.

PROTEST ZBOG LIGNITA KOD KELNA: Povrijeđeno više od 70 njemačkih policajaca

ČITANJE: 2 minute

– Više od 70 njemačkih policajaca povrijeđeno je tokom protesta u selu Licerat kod Кelna, gdje je u toku evakuacija zbog namjere energetske kompanije da na tom području kopa lignit, prenosi njemački list “Frankfurter algemajne cajtung”.

Povrede su samo djelimično posljedica nasilja demonstranata, jer su neki od policajaca, između ostalog, uganuli članak u blatnjavoj zemlji, a ima i povrijeđenih demonstranata.

Selo Licerat biće evakuisano kako bi nekoliko zgrada u tom naselju bilo srušeno i energetskoj kompaniji RVE omogućeno da kopa lignit, a protiv čega je na hiljade ljudi ove sedmice demonstriralo, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom.

Policija je ranije saopštila da su demonstranti, među kojima su mnogi nosili maske i fantomke, bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud početkom sedmice potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju kompaniji RVE.

“Frankfurter Algemajne cajtung” prenosi da je od početka evakuacije Licerata pokrenuto oko 150 krivičnih postupaka protiv demonstranata koji se terete za pružanje otpora policiji, nanošenje fizičkih povreda i narušavanje javnog reda i mira.

Portparol pokreta “Licerat Leben”, koji je organizator protesta, rekla je da je u sukobu sa policijom povrijeđenih dvocifren broj demonstranata, možda čak i trocifren.

“Neki od njih su i teško povrijeđeni. Povrede su nanijete biber-sprejom, pendrecima i napadima policije pesnicama. Bilo je dosta slučajeva povreda glave, tako da policija nije samo pojedince udarala u glavu, već je to činila generalno”, navela je ona.

Policija je danas saopštila da će u toku dana nastaviti sa evakuacijom Licerata i da je u selu ostalo manje od deset aktivista.

 

(Srna/SB)

Oznake: Njemačka, policija