Vijesti 15.03.2018.

Protest zbog otvaranja “Eko-toplana”

ČITANJE: 2 minute

Bivši radnici, nekoliko brižnih opozicionih odbornika, nekoliko građana kojim smeta pepeo na rebrovačkom groblju i pepeo u kutijicama kao dokaz da je “Eko-toplana” ispustila 80 tona pepela – to je način na koji je na Trgu palim borcima obilježen dan zvaničnog otvaranja nove toplane.

Radnici su tražili od gradonačelnika da im dozvoli da pregovaraju s upravom “Eko-toplane”.

“Uprava preduzeća ne može da pregovara sa sindikatom, jer nema dozvolu gradonačelnika. Mi njega pozivamo ili da se uključi on da riješimo problem ili da imenuju čovjeka koji će se u ime njega  uključiti u pregovore sa nama”, kazao je Vukašin Tintor, povjerenik za sindiklna pitanja “Toplane Banjaluka”.

Ponovo je postavljeno pitanje i da li “Eko-toplana” ima upotrebnu i ekološku dozvolu. Gradonačelnik je ponovo odgovorio da “Eko-toplana” zadovoljava sve standarde i radnicima poručio da mogu da se bore za svoja prava i pred upravom preduzeća.

“Kako im ja to nisam dozvolio? Ja sam veoma srećan danas što smo ovaj projekat priveli kraju i što imamo veliki međunardoni odziv i što imamo veliki međunarodni odziv, što je ovo kao model prepoznato i ljudi nas zovu  od Lisabona do Kopenhagena”, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Grupa je ispratila i dolazak visoke delegacije iz Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić. Izviždali su je.

“Da upozorimo na zloupotrebu dolaska premijerke Ane Brnabić na samo otvaranje jednog kriminalnog projekta ‘Eko – toplane’. Da bi javnosti bilo jasno, da je grad Banjaluka  90 miliona dugova stare toplane odmah u startu prenio na Grad, stara toplana bi bila neopterećena i mogla bez problema grijati Banjaluku”  rekao je Milenko Jaćimović, odbornik Slobode u banjalučkoj Skupštini.

Prema tvrdnjama Jaćimovića, kriminal je što gradonačelnik ne da radnicima da pričaju s upravom, što je stara toplana mogla da radi i što je novo grijanje skuplje od starog. Kao dokaz o kriminalu danas su poslužile kutijice s pepelom i fotografije Rebrovačkog groblja.

(ATV)