Svijet 27.11.2022.

PROTESTI ŠIROM KINE: Studenti i građani uzvikivali: “Si Đinping i partija, odstupite”

ČITANJE: 1 minuta

Širom Kine, uključujući i Univerzitet u Šangaju kao i Pekingu, organizovani su protesti nezadovoljnih građana i studenata povodom politike koju država provodi kada je riječ o borbi protiv koronavirusa.

Nezadovoljstvo građana naročito se intenziviralo nakon požara u stambenoj zgradi u regiji Xinjiang u kojem je poginulo 10 ljudi. Građane je naročito razljutila činjenica da su razlog spore reakcije vatrogasaca bile upravo stroge covid mjere u državi.

Videosnimci protesta pokazuje stotine ljudi u centru Šangaja koji su držali prazne listove bijelog papire, što inače predstavlja simboličan protest protiv cenzure te su skandirale: “Trebaju nam ljudska prava, treba nam sloboda”.

Takođe, snimci koje je objavio CNN prikazuju građane koji traže ostavku kineskog predsjednika Si Đinpinga.”Neću test na koronu, hoću slobodu”, “Ne želimo diktaturu, želimo demokratiju”, “Si Đinping, Komunistička partija, odstupite”, samo su neke poruke koje su demonstranti uputili vlastima.

Protesti su održani i na Univerzitetu u Pekingu, a studenti su demonstracije održali pod sloganom “Otvorite oči i pogledajte svijet, politika nultog covida je laž”. Kako su naveli lokalni mediji, ovaj slogan je policija tokom protesta prefarbala u crnu boju.

(N.S)

Oznake: Kina, protest