Svijet 04.12.2021.

Protesti u Beču, blokiran centar

ČITANJE: 1 minuta

Centar Beča biće danas poslije podne u potpunosti blokiran zbog brojnih protesta protivnika kovid mjera i obavezne vakcinacije

Policija je saopštila da će na ulicama imati 1.200 čuvara reda i da je prijavljeno ukupno 27 protesta.

Najveći skup se očekuje na trgu Heldenplac, na koji je pozvala Slobodarska partija Austrije (FPO), kao i prije dvije nedjelje kada se okupilo više desetina hiljada ljudi, prenosi Tanjug.

Prijavljen je i skup protiv “zdravstvenog fašizma” ispred austrijske vlade.

Ovaj put povorka demonstranata neće ići samo ulicama strogog centra Beča, već je jedan skup prijavljen sa šetnjom od Girtla do Opere.

Na centralnom bečkom trgu Štefansplan zakazan je i protest više grupacija protiv fašizma, zbog upliva neonacista u demonstracije protiv korona mjera.

“Uz svo razumijevanje za strah od virusa, nemamo razumijevanje za parole koje relativizuju holokaust i bave se revizijom istorije. Nemamo razumijevanje za one koji šetaju iza desničarskih transparenata”, poručuju organizatori.

Policija će ovaj put, zbog ovog protesta, morati napraviti tampon zonu između učesnika različitih okupljanja i tako spriječi njihove sukobe.

Pošto na društvenim mrežama stalno kruže prijetnje napadima na bolnice zbog vakcinacije, policija je pojačala nadzor tih objekata, kao i druge kritične infrastrukture.

(A.M.)