Svijet 24.03.2021.

Protesti u Beču povodom godišnjice NATO bombardovanja Srbije

ČITANJE: 2 minute

Na današnji dan prije 22 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Povodom obilježavanja 22. godine od NATO bombardovanja na bivšu SR Jugoslaviju, u centru Beča, Austrijsko-srpski pokret soldiranosti organizovao je pomen na glavnom bečkom trgu Stefansplacu za sve nevino stradale.

Pomen je počeo paljenjem svijeća i minutom ćutanja za sve stradale tokom 78 dana koliko je bombardovanje trajalo.

Lazar Bilanović, koji je inače i jedan od organizatora ovog događaja i ujedno predsjednik pokreta, ovom prilikom se prisjetio:

– Ne možemo da zaboravimo zločin koji je napravljen i koji još uvijek nije kažnjen. Te godine smo i organizovali udrženje koje su podržali mnogobrojni austrijski inteketualci i istoričari (Willi Lantaller, Peter Handke i David Stockiner ) koji su i danas naši prijatelji. Oni koji ne pamte svoju prošlost osuđeni su da im se ista ponovi. Iz tog razloga mi danas pod motom „Da se nikad ne zaboravi“, svake godine 24. marta odajemo počast svim stradalim.

Svoju podršku ovom skupu je pružila i Jelica Redžić iz Beča, kojoj sjećanje na ove teške dane nije izblijedilo.

– Sjećam se kada su u 19 časova tog dana poletjeli avioni iz Italije. Neću zaboraviti ubijanje civila i djece, neću zaboraviti sva oboljenja koja se se nakon toga desila kao direktna posljedica bombardovanja.

Ona se prisjetila da je u maju te godine otišla u Srbiju bez obzira što je bila u radnom odnosu. Bilo joj je najvažnije biti sa svojim najmilijim u tim teškim trenucima.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj okupljenih je bio manji nego prethodnih godina, a primjetno je bilo i veće prisustvo policiije koja je upozoravala prisutne i ostale prolaznike da se pridržavaju mjera koje su u Beču trenutno na snazi.

(dunav.at)

Oznake: Beč, NATO, protest