Vijesti 06.07.2022.

PROTESTI U FBIH: Pored Sarajeva, građani na ulicama Tuzle, Zenice i Mostara

ČITANJE: 1 minuta

Građani su se ispred institucija BiH u Sarajevu razišli, a održani su protesti i u drugim gradovima Federacije BiH – Mostaru, Tuzli, Zenici, Bugojnu.

Nakon jednosatnog protesta, sa Trga slobode u Tuzli razišlo se više od hiljadu građana. Vlast su nazvali bahatom, uz poruku da građane konačno moraju zaštititi jer su itekako plaćeni za to.

U Zenici se okupio veliki broj građana na Trgu Alije Izetbegovića. Procjenjuje se da i u ovom gradu ima više stotina demonstranata.

Oni su nakon iskazivanja nezadovoljstva pred Gradskom upravom krenuli i ka zgradi Kantona ZDK.

Zeničani su inače istaknuli kako su nezadovoljni vlastima, poskupljenjima, neadekvatnim mjerama na krizu i drugim faktorima koji im otežavaju život. Sa sobom nemaju transparente, ali uzvikuju “Lopovi, lopovi”, a sve upotpunjuje glasno zviždanje i vikanje “ua”.

U 17 sati počeo je i protest na Španskom trgu u Mostaru. Stotinjak građana okupilo se s nadom da će se i ostali građani probuditi kako bi mogli očekivati konačne promjene.

Mostarci su ponijeli i transparente na kojima su ispisani problemi građana, a posebno su istaknute i današnje cijene hrane, prenosi Klix.

Kako je prenio portal Bugojno Danas, oko 17 sati se stotinjak građana okupilo na trgu kako bi podržali ideju i inicijativu da se kroz masovne proteste u gradovima širom BiH iskaže nezadovoljstvo.

I stotinjak Novotravničana okupilo se popodne na trgu ispred zgrade općine kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim stanjem u bh. društvu.

(SB)

Oznake: FBiH, protest