Svijet 04.01.2022.

PROTESTI U KAZAHSTANU: Suzavac i šok bombe u najvećem gradu južnog susjeda Rusije

ČITANJE: 1 minuta

Kazahstanska policija je koristila suzavac i šok bombe u pokušajima da prekine demonstriranje više hiljada ljudi na ulicama Almatija, nakon što su se protesti koji su počeli zbog cena goriva oteli kontroli.

Policija je danas otvorila vatru nakon što su demonstranti odbili da se raziđu, prenosi AFP, uz procenu da je više od 5.000 demonstranata bilo okupljeno na ulicama Almatija, prenose agencije.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je upozorio demonstrante u video obraćanju da su pozivi za napad na objekte vlade i vojske ilegalni, prenosi kazahstanski servis RSE.

„Vlada neće pasti, ali želimo uzajamno poverenje i dijalog, a ne sukob“, rekao je Tokajev.

Protesti su počeli 2. januara u zapadnom gradu Žanaozenu, gde je 2011. godine poginulo 16 osoba nakon što su vlasti prekinule štrajk naftnih radnika. Prvobitni razlog za proteste bilo je poskupljenje komprimovanog gasa, u energetskom srcu zemlje na zapadu Kazahstana, ali odluka vlasti da snizi cene u skladu sa zahtevima demonstranata ih nije umirio.

Ranije tokom dana kazahstanska policija je zadržala novinara kazahstanskog servisa Rado Slobodna Evropa Darhana Umirbekova u glavnom gradu Nur Sultanu, samo nekoliko sati nakon što je v.d. šefa biroa RSE u Kazahstanu Kasim Amanžol takođe bio zadržan bez objašnjenja.

Manji skupovi su održani i u Aktobeu na severu, Šimkentu na jugu, Oralu na zapadu, kao i u Nur Sultanu, a policija je uhapsila više od 20 osoba, prenela je Slobodna Evropa.

Borci za ljudska prava su ranije upozoravali da je kazahstanski zakon o javnim okupljanjima u suprotnosti sa međunarodnim standardima, jer je potrebna dozvola vlasti za bilo kakvo okupljanje.

(SB)

Oznake: Kazahstan, protest