Svijet 21.02.2021.

PROTESTI U ŠPANIJI: Privedeno oko 100 demonstranata u Barseloni (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Peto veče zaredom u Barseloni je sinoć održan protest zbog hapšenja izvođača rep muzike Pabla Hasela, koji u svojim pjesmama glorifikuje terorizam i vrijeđa kraljevsku porodicu, a demonstranti su gađali policiju, palili kontejnere i razbijali izloge.

Demonstranti su bacali baklje i flaše na policiju koja je ispalila gumene metke da rastjera okupljene, saopštila je regionalna katalonska policija na Tviteru, prenose agencije.

Prema procjeni lokalne policije u Barseloni se okupilo oko 6.000 demonstranata, prenosi Rojters.

Neki od njih su upadali u prodavnice, a “El Pais” prenosi da su razbijeni i prozori na koncertnoj hali Palau de la Muzika.

Oko stotinu ljudi je privedeno, prenosi “Juronjuz”, a među demonstrantima ima i povrijeđenih. Na jednom od prethodnih protesta jedna mlada žena je izgubila oko.

U Madridu i drugim gradovima demonstracije su prošle mirno.

Lider Podemosa Pablo Iglesias izjavio je da u Španiji “nije postojala situacija pune političke i demokratske normalnosti”.

U četvrtak je stranka podnijela peticiju za “totalno pomilovanje” za Hasela i još jednog repera Valtonika, koji je pobjegao u Belgiju 2018. godine kako bi izbjegao suđenje zbog optužbi za “veličanje” terorizma.

Mnogi ljudi, uključujući umjetnike, poznate ličnosti i političare, izrazili su podršku promjeni u takozvanom „zakonu gušenja“ u zemlji koji se bavi slobodom izražavanja.

(SB)

Oznake: Barselona, protest