Vijesti 13.04.2016.

Protestni izlet protiv hidroelektrane Medna

ČITANJE: 2 minute
izvorsane
Povodom Dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila Koalicija za Sanu organizuje šestu godinu zaredom protestni izlet na izvorima Sane koji će se održati u subotu, 23.4.2016. godine.

Koalicija ovim izletom apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati, uprkos početoj izgradnji hidroelektrane „Medna“ koja prijeti da ugrozi jedano od najljepših prirodnih naslijeđa naše zemlje.

Koalicija za zaštitu Sane koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik već godinama pokušava da spriječi ovaj zločin protiv prirode i građana.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva Kelag International (Austrija), pokušava da izgradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Koalicija za Sanu je izradila Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžet opštine i Republike Srpske u iznosu od 1.055.988 KM.

Pod sloganom „Sačuvajmo rijeke Balkana – zaustavimo navalu brana“ 16. aprila sa Save u Sloveniji kreće „Balkanska turneja kroz rijeke“ kojoj je cilj da podigne svijest o važnosti balkanskih rijeka i pretnjama sa kojima se suočavaju. Na čelu sa bivšim olimpijcem Rok Rozmanom i osnivačem Leeway Collective, kajakaši iz Evrope će veslati na 16 rijeka u šest balkanskih zemalja, a 23. aprila će veslati na Sani. Turneja se završava 20. maja na rijeci Vjosa u Albaniji. Više informacija na http://www.balkanrivers.net/en/balkan-rivers-tour.

– Nakon sedam godina borbe i pored izgradnje hidroelektrane koja je u toku, nije kasno da se sačuva Sana. Zato Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite, da u što većem broju poručimo da „Ne odustajemo od Sane!“- saopšteno j iz “Koalicije za Sanu”

Plan izleta

– 8:00 polazak organizovanim prevozom iz Banjaluke (stara autobuska stanica) i Prijedor (ispred gradskog stadiona),
– 10:00 kraća pauza ispred Visitor Centra Pecka u Gornjoj Peckoj i okupljanje učesnika,
– 10:30 polazak prema izvorima,
– 12:00 okupljanje učesnika na izvorima Sane, davanje izjava za medije,
– 13:00 ispraćaj kajakaša na njihov spust rijekom Sanom,
– 13:00-15:00 obilazak izvora, fotografisanje, druženje i ostale slobodne aktivnosti,
– 15:00 polazak prema Visitor centru u Gornjoj Peckoj gdje će biti ručak za učesnike izleta.
Povratak u ranim večernjim časovima.

Prevoz je organizovan iz Prijedora i Banjaluke te se zainteresovani trebaju javiti kontaktima ispod do srijede, 20.4.

Kotizacija izleta iznosi 13 KM (7 KM prevoz i 6 KM ručak).

Jelena Ivanić: [email protected], 065/779-467 (za Banjaluku)
Goran Krivić: [email protected], 065/690-972 (za Prijedor)

(Banjaluka.net)