Svijet 25.12.2022.

Protestovale žene u Avganistanu, talibani ih rastjerivali vodenim topovima

ČITANJE: 2 minute

Desetine djevojaka i žena, uglavnom studentkinja, izašli su u nedjelju na ulice grada Herata na zapadu Avganistana kako bi protestovali protiv zabrane obrazovanja za žene, koju je uvela talibanska vlast.

Podijeljene u manje grupe, vikale su “obrazovanje je naše pravo” i okupile su se ispred ureda pokrajinskog guvernera, rekla je jedna od učesnica protesta za njemačku agenciju dpa.

Talibanske su ih snage pokušale raspršiti vodenim topovima, štapovima i palicama, rekla je druga. Snimci događaja prikazuju vatrogasno vozilo kako ih polijeva vodom, koja je naizgled pomiješana s nekim hemikalijama.

Snažne kritike zbog zabrane obrazovanja

Odluka talibana da zabrani djevojkama i ženama pohađanje škola i univerzitete je izazvala snažne međunarodne kritike.

Talibanski ministar višeg obrazovanja je rekao da je zabrana fakultetskog obrazovanja za žene uvedena zbog činjenice da se studentkinje nisu pridržavale strogih pravila o oblačenju, da su dolazile na predavanja bez pratnje muških rođaka i da su se miješale sa studentima.

Žene i djevojke su uglavnom isključene iz javnog života otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu prošle godine.

Traže da se ženama zabrani dolazak na posao

Ministarstvo privrede je u subotu naložilo svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, što je drugi primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila vezanih uz nošenje hidžaba, marame koja pokriva kosu i vrat, koju bi žene trebale nositi u javnosti.

Američki državni sekretar Anthony Blinken je u subotu rekao da je “duboko zabrinut” da će talibanska zabrana ženama da obavljaju humanitarni rad u Avganistanu ugroziti ključnu pomoć koja milionima spašava život.

“Žene su ključne za humanitarna djelovanja širom svijeta. Ova će odluka biti razorna za avganistanski narod”, napisao je Blinken na Twitteru, a prenosi Index.

Oznake: Avganistan, protest