Region 17.03.2023.

PROTIV PLANA EU ZA KOSOVO: Više hiljada ljudi na protestu desne opozicije u Beogradu

ČITANJE: 3 minute

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru večeras se okupilo više hiljada građana, pristalica nekoliko opozicionih desno orijentisanih partija – Zavetnika, Dveri, Novog DSS i POKS na protestu protiv prihvatanja francusko-nemačkog plana za Kosovo pod nazivom „Srbija pamti, brani i ne da“. Kolona građana krenula je, kako je najavljeno, ka Predsedništvu Srbije. Saobraćaj na Slaviji je obustavljen.

Okupljeni građani su krenuli u šetnju preko Bulevara oslobođenja i Slavije, Kralja Milana do Andrićevog venca. Preko puta spomenika Nikolaju Drugom postavljena je bina, gde će se obratiti nekoliko najavljenih govornika.

Na čelu kolone postavljen je transparent „Ne kapitulaciji“, a tokom šetnje čuje se muzika među kojima su i pesme „Vidovdan“, „Hriste bože“…

Među transparentima koje nose građani su i „Srbija pamti“, „Zajednica srpskih opština je prevara“, „Ne prodajem Gazimestan za nacionalni stadion“, „Ne prodajem Kosovo za sendvič“, „Narod i crkva u odbrani države, protiv izdaje jedino rešenje“, brojne su srpske zastave.

Građani pale baklje i skandiraju „Kosovo, Srbija“ i „Ne damo Kosovo“.

Saobraćaj na Slaviji je bio potpuno obustavljen.

Protest predstavlja, kako su naveli organizatori, „nadstranačko patriotsko ujedinjenje“ svih koji su protiv sporazuma EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Protest se održava pred najavljeni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohrid na nastavak razgovora s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ispred Hrama, gde su se okupljali građani bili su i lideri Dveri Boško Obradović, stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, Novog DSS-a Miloš Jovanović.

„Znamo imena i prezimena svih pripadnika huliganskih i kriminalnih grupe koje su angažovali večeras. Zato radimo uživo prenos skupa i svi će biti snimljeni“, poručila je Milica Đurđević Stamenkovski.

Okupili smo se povodom godišnjice pogroma 2004. godine, rekla je ona pre šetnje ka Predsedništvu Srbije.

„Poslednjih dana izloženi smo brutalnoj hajci i napadima od strane režima Aleksandra Vučića. Vršili su pritisak na prevoznike koji su bili angažovani od strane naših lokalnih odbora i građana koji su hteli da dođu ovde danas. Zaustavljali su vozila i slali na tehničke preglede. Ni jedan autobus nije prošao lagodno do Beograda, ali ne može narodnu volju niko da zaustavi. Srbija je ustala i zahteva od Vučića da odbaci sve zahteve francusko-nemačkog predloga“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ovde smo, dodala je ona, da stanemo pod barjak naše otadžbine.

„Vidite da ovde nema stranačkih simbola i ovo očigledno smeta režimu. Vučić večeras sprema huligane da kompromituju skup, ali poručujemo da njegova namera da podeli zemlju i izazove nestabilnost mu neće uspeti. Ne damo Kosovo, ne damo naše svetinje i sećamo se onoga što nam se na ovaj dan desilo“, poručila je Milica Đurđević Stamenkovski.

Podsetimo, policija je danas zaustavljala autobuse sa članovima stranaka desnice koji su krenuli skup u Beograd, prenosi nova.rs.

(SB)

Oznake: DSS, Dveri