Svijet 01.05.2021.

PROTIV PLANOVA ZA NEZAPOSLENE: Žestoki sukobi policije i demonstranata u Parizu (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

Hiljade stanovnika Francuske pridružile su se u subotu tradicionalnim prvomajskim prosvjedima širom zemlje unatoč restriktivnim mjerama uvedenim zbog suzbijanja širenja covida-19. Konkretno, na snazi je policijski sat.

Prosvjednici su zahtijevali socijalnu i ekonomsku pravdu te su prosvjedima otvoreno iskazivali protivljenje vladinim planovima koji se odnose na promjene naknada za nezaposlene.

U Parizu i ostalim većim francuskim gradovima – Lyonu, Nantesu, Lilleu i Toulouseu – ukupno je organizirano tristotinjak skupova.

Sijevaju suzavci i palice

U Parizu, glavnome francuskom gradu, u kojemu je raspoređeno oko 5000 policajaca, uhićeno je sedamnaest prosvjednika.

Nekoliko se demonstranata, odjevenih u crne majice s kapuljačama, sukobilo s policijom. Neki su bacali kamenje ili prevrtali kante za smeće.

Policajci su prosvjednicima uzvratili palicama i suzavcem.

Policija je izvijestila da je spriječila pripadnike anarhističkoga Crnog bloka u nakani da formiraju prosvjednu grupu.

U francuskoj prijestolnici sindikalistima su se pridružili i članovi pokreta Žuti prsluci, koji su prije tri godine pokrenuli val antivladinih prosvjeda, kao i radnici zaposleni u sektorima teško pogođenim pandemijskim ograničenjima, poput radnika u kulturi.

Poruke prosvjednika

Sudionici marša nosili su zaštitne maske u skladu s pravilima te su isticali transparente s natpisima: “Dividende, a ne naknade za nezaposlenost prihod su lijenih ljudi” i “Želimo živjeti, a ne preživljavati”.

“Puno novca ide onima koji imaju puno, a manje novca ide onima koji nemaju ništa, što se odražava na plan reforme osiguranja u slučaju gubitka radnog mjesta, koji želimo ukinuti”, rekao je Philippe Martinez, šef sindikata CGT.

Većina demonstracija održana je u mirnome ozračju, premda je policija u Lyonu rastjerala skupinu od oko 200 demonstranata koji su bacali petarde, tvitali su iz prefekture Auvergne-Rhone-Alpes.

Prvomajskim događanjima prisustvovali su i vođa francuske ekstremne ljevice Jean-Luc Melenchon i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen. Oboje se planiraju kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

“Moja je želja da radnička klasa ne strahuje zbog nezaposlenosti i gubitka posla”, rekao je Melenchon, koji je u prosvjedima sudjelovao u Lilleu. Dodao je kako se nada da će se u taj grad idućeg 1. svibnja vratiti kao predsjednik države.

Marine Le Pen je ranije položila vijenac u podnožju pariškoga kipa nacionalne junakinje Jeanne d'Arc, koju njezina stranka koristi kao nacionalistički simbol, te je upozorila na “potpuni kaos” bude li za predsjednika ponovno izabran Macron.

Emmanuel Macron, bivši investicijski bankar, predsjedničke je izbore osvojio 2017., kada je obećao nov način upravljanja zemljom i provedbu nove politike. No velik dio njegove reformske agende posrnuo je na borbama sa sindikatima, dok je pandemija zaustavila njegove planove čiji je cilj bila reforma mirovinskog sustava.

Francuska, koja je na neslavnome osmom mjestu u svijetu po broju smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, od ponedjeljka će početi ublažavati treći lockdown, nakon što je u zemlji evidentirano smanjenje broja slučajeva zaraze.

Podsjetimo, nasilja je bilo i na prvomajskim okupljanjima u Turskoj.

Policija je tamo privela 212 prosvjednika nakon što su izbili nemiri usred policijskog sata, navode Ured guvernera Istanbula i izvori Reutersa.

Interventna i civilna policija su se sukobile s čelnicima sindikata i ostalim prosvjednicima, bacajući ih na tlo prije nego što su desetke njih zadržali u blizini istanbulskog trga Taksim.

Guvernerov ured priopćio je da je nekim sindikatima bilo dopušteno držati spomen-obilježja godišnjeg praznika rada, dok su oni koji su se “okupili nezakonito”, kršeći pritom mjere zatvaranja i ignorirajući pozive da se raziđu, bili uhićeni.

(SB)

Oznake: demonstracije, Pariz