Sport 30.03.2023.

Protiv sudije pokrenut disciplinski postupak zbog odnosa prema sporu čiji je akter RK Borac

ČITANJE: 2 minute

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH pokrenula je postupak protiv sudije Okružnog suda u Banjaluci Darka Stamenića zbog njegovog postupanja u sporu između Rukometnog kluba “Borac” i banjalučkog privrednika Nebojše Torbice.

Postupak je pokrenut po pritužbi advokata RK “Borac” Andreja Obradovića koji kaže da neće odustati od dalje pravne borbe za poslovni prostor koji se otima od njegovog klijenta.

On podsjeća da je RK Borac 37 godina u posjedu poslovnog prostora koji izdaje u zakup, dodajući da se u tom prostoru od 2011. godine nalazi poznati Mektir pab.

Obradović objašnjava da je pritužbu na rad sudije Stamenića podnio zbog sumnje u nezakonito postupanje, odnosno zato što je predmet uzeo preko reda i donio presudu.

“Sudija Stamenić je 29. decembra donio presudu u sporu Borca i Nebojše Torbice, iako je zaključno sa 31. decembrom te godine imao 90 nezavršenih predmeta zaprimljenih do 4. oktobra kada je zaprimio tužbu u predmetnom sporu. To znači da je donio odluku mimo pravila i redoslijeda, što dovodi u sumnju njegovu objektivnost”, objašnjava Obradović za Capital.

On dodaje da je u pritužbi podsjetio VSTS na odluku protiv sudije Okružnog suda u Banjaluci Gordane Stevandić koja je kažnjena za puno manje preskočenih predmeta nego što je preskočio sudija Darko Stamenić.

“Krajem prošlog mjeseca dobio sam odgovor od Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a da su zaprimili i protokolisali moju pritužbu, kao i da ću biti pismeno obaviješten nakon što razmotre pritužbu. Nisam dobio još nikakav odgovor”, kaže Obradović.

Kuriozitet

Svojevrstan kuriozitet u sporu između RK „Borac“ i Nebojše Torbice predstavlja uloga poznatog banjalučkog advokata Miljkana Pucara.

Pucar u tom sporu zastupa Torbicu i u skladu s tim osporava pravo vlasništva RK “Borac” nad predmetnim poslovnim prostorom. Kuriozitet predstavlja to što je Pucar 2011. godine u ime poznatog banjalučkog ugostitelja Dalibora Šajića sastavio ugovor o zakupu sa RK “Borac”, a predmet zakupa je bio poslovni prostor čije vlasništvo Miljkan Pucar danas osporava kao advokat Nebojše Torbice. Sve po zakonu.

Podsjećamo, RK “Borac” od 1985. godine koristi poslovni prostor u Srpskoj ulici, a pod zakup ga izdaje od 1987. godine. Od 2011. godine u tom prostoru nalazi se popularni Mektir pab, čiji vlasnik takođe plaća kiriju banjalučkom sportskom velikanu.

U međuvremenu se banjalučki privrednik Nebojša Torbica u RUGIPP-u uknjižio kao vlasnik tog prostora. Na to se žalio RK “Borac” i pokrenut je upravni spor, a sudija Darko Stamenić je 29. decembra prošle godine presudio u korist Torbice. Zbog te presude završio je pred Kancelarijom disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, prenosi capital.ba.