Svijet 20.02.2021.

PROTJERAN IZ SAD: Bivši nacistički čuvar stigao u Njemačku

ČITANJE: 1 minuta

Nekadašnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru, koji je nakon 60 godina života protjeran iz SAD, danas se vratio u Njemačku.

Tog 95-godišnjaka nakon slijetanja u zračnu luku Frankfurt čekalo je ispitivanje u stanici lokalne policije, a mediji pišu da nije uhapšen, prenosi Hina.

Službenici američkog ministarstva pravosuđa izvijestili su da je riječ o Friedrichu Karlu Bergeru, a njemačke vlasti spominju ga bez prezimena.

Američki sud prošle godine je presudio da Bergera treba protjerati iz SAD-a, nakon što je tužiteljstvo grada Cellea na sjeveru Njemačke otvorilo istragu o tomu je li 1945. sudjelovao u ubistvima zatvorenika u satelitskom koncentracionom logoru koji je pripadao mreži logora Neuengamme nedaleko od Hamburga.

U Americi je živio od 1959.

Njemački tužioci tvrde da je Berger, koji je od 1959. živio u SAD-u, priznao da je nekoliko sedmica čuvao zatvorenike na području Meppena blizu nizozemske granice, ali da nije svjedočio nikakvim ubistvima ni zlostavljanju zatvorenika.

Posljednjih godina tužioci su podigli više optužnica protiv nekoliko bivših nacista, koristeći posljednju priliku da osiguraju pravdu za milione stradalih u logorima.

Ranije ovog mjeseca tužioci su optužili stogodišnjeg Nijemca da je pomagao u 3518 ubistava počinjenih dok je on navodno bio čuvar u logoru Sachsenhausenu.

(N.S)