Vijesti 26.03.2019.

Potpisan protokol u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima

ČITANJE: 1 minuta

Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, potpisali su danas Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS i Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova RS.

Trivićeva je kazala da je cilj ovog protokola da unaprijedi društvenu brigu za djecu i da ih zaštiti ukoliko dođe do vršnjačkog nasilja u samim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

“Po prvi put zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama moći ce da postupaju po protokolu u kojem su uvedena jasna postupanja za različita vrsnjačka nasilja sa ciljem da mozemo adekvatno reagovati i da učinimo sve kao odgovorne osobe u obrazovnom sistemu kako bi djelovali preventivno “, kazala je Trivićeva.

Dodala je da ce škole moći preventivno djelovati kroz uvođenje video nadzora u skolama, koji već ima polovina škola RS.

“Jedan od ciljeva je i otvaranje preventivne linije na koju ce moći da se prijavi vrsnjačko nasilje u školama kako bi u svakom trenutku imalo imformacije sta se dešava na terenu”, pojasnila je Triviceva.

Lukač je izrazio nadu da ce ovaj protokol doprinjeti da se smanji vrsnjačko nasilje.

“MUP RS godinama u kontinuitetu radi na preventivi na način da više stotina policajaca je uključeno u rad djecom u školama”, kazao je Lukač.

(Nezavisne)