Vijesti 18.05.2019.

PROVELI 20 SATI NA TERENU Kako je izgledala najteža noć ekipe Civilne zaštite tokom poplave u Dervišima

ČITANJE: 2 minute

Najtežu noć u poplavama koje su protekle sedmice pogodile Banjaluku, između ponedjeljka i utorka, ekipa Civilne zaštite sa teritorije Lazareva provela je na terenu, pomažući sugrađanima.

Zbog ozbiljne situacije, već u ponedjeljak popodne vod od 21 momka stigao je u naselje Derviši, sa zadatkom da prave nasip kako bi se spriječilo da nabujala Široka rijeka i Vrbas ugroze domaćinstva u Podgoričkoj i Ulici Zmaj Ognjenog Vuka.

Zadatak je, prisjećaju se ovi pripadnici Civilne zaštite, brzo prerastao u pomaganje stanovnicima da se sklone na sigurno, te da podignu i sklone namještaj i druge stvari, pred vodom koja je počela da nadire, uprkos nasipu. Sve je, kažu, potrajalo do sljedećeg jutra.

– Komandir voda Lazaravo dva Rade Pilipović i ja smo u već oko 16 časova poveli vod u ove dvije ulice, po naređenju kamandanta gradskog štaba. Najprije smo punili vreće s pjeskom i razmještali ih na najnižim tačkama, ali kada je voda počela da prelazi preko nasipa, izdato je naređenje da se sklanjaju nemoćne i starije osobe, a zatim i imovina. Pripadnici voda su pokucali u svako domaćinstvo koje se nalazilo u ugroženom i oko ugroženog područja i uspjeli su da smanje nastalu štetu na minimum, prije svega pomažući da se stvari iznose i sklanjaju – priča za Srpskainfo komandir voda Civilne zaštite Lazarevo jedan Marko Sabljić.

Koliko su posla uradili i koliko pomoći pružili tokom gotovo 20 sati na terenu, najbolje svjedoče fotografije koje su zabilježene u toku dana i noći kada se voda izlila u ovom dijelu Derviša, te ušla i u nekoliko kuća.

Na fotografijama se vidi kako pripadnici Civilne zaštite grada Banjaluka pomažu da se na više podigne namještaj i iznesu stvari upravo iz kuća u Podgoričkoj ulici u koje je nešto kasnije već ušla voda. One ujedno demantuju i pojedine navode da ekipe Civilne zaštite nisu pružile pomoć mještanima u ovom naselju, u tim kritičnim trenucima.

– Radili smo sve od transporta nemoćnih ljudi u druge krajeve grada, do utovara tona peleta na kamione i odvoženja, kako bismo pomogli ljudima. Odgovorno tvrdim da smo pokucali na vrata svakog domaćinstva koje je bilo ugroženo, a pritom pazeći da se ne stvara panika među građanima, što je takođe jako važno u takvim situacijama – zaključuje Sabljić.

(Srpskainfo)