Magazin 16.10.2015.

Provjerite da li je vaše dijete natprosječno inteligentno

ČITANJE: 2 minute
nadareno-dijete
Naučnici smatraju da se natprosječna inteligencija na vrijeme otkrije kod samo tri do pet odsto nadarene djece, iako već u tri godine pokazuju nedvosmislene znake koje bi roditelji trebalo da prepoznaju.

Naime, veoma je važno da roditelji na vrijeme uvide da njihovo dijete posjeduje natprosječnu inteligenciju, kako bi mu pomogli da izbegne trnovit i haotičan životni put kojim često prolaze neotkriveni genijalci. Jer, zaista nije lako kada osjećate da ste drugačiji od svojih vršnjaka a ne znate zašto?

Stoga ako primjetite da vaš osmogodišnjak rezonuje kao da ima deset i više godina, da kao od šale rješava matematičke probleme namijenjene daleko starijoj djeci, svi su izgledi da je mali “vunderkind”. Takvo dijete veoma rano i lako nauči da govori i riječnik mu je neobično bogat.

Kada krene u školu, uglavnom se na časovima dosađuje, pravi pometnju ili se povlači u sebe, jer brzo shvata sve što učiteljica predaje. To, nažalost, ne znači da će ono uspješno završiti školovanje.

Mali genijalac rijetko pokazuje zainteresovanost za ono što voli većina njegovih vršnjaka, radije se druži sa starijima, neobično je pronicljiv i oštrouman za svoj uzrast, rado iznosi mišljenje o osobama iz svog okruženja, ali teško sklapa prijateljstva i veoma ga pogađa svaka nepravda.

Nadareno dijete često postavlja isuviše ozbiljna i zbunjujuća pitanja o životu. Ukoliko ste kod svog mališana primjetili ove osobine, obavezno se posavjetujte s dječjim psihologom. Ako psihološko testiranje otkrije da njegov IQ premašuje 125, u poređenju sa 100 koliko u prosjeku iznosi kod njegovih vršnjaka, više nema nikakve sumnje i roditelji bi trebalo da mu, u saradnji sa stručnjacima, pomognu da lakše podnese svoju različitost.

(Novosti.rs)